Bilanţul Ministerului IMM-urilor care a avut în 2013 un buget de 134 mil. lei

Autor: Mirabela Tiron 19.12.2013

Ministerul Mediului de Afaceri, IMM-urilor şi Turismului, condus de Maria Grapini şi cu un buget de 134 mil. lei (30 mil. euro) în acest an, a prezentat ieri în cadrul unei conferinţe de două ore şi jumătate bilanţul pe 2013.

Documentul de bilanţ are 46 de pagini, în care apar reglementări noi aduse în sectorul de IMM-uri, corecţii legislative, parteneriate, protocoale, memorandumuri, deplasări în străinătate şi în ţară, dar şi premii obţinute de ministru în acest an. Au fost incluse şi anexe legate de evoluţia numărului de turişti şi situaţia înmatriculărilor, radierilor, dizolvărilor de IMM-uri, date luate de la Institutul Naţional de Statistică şi Registrul Comerţului.

În sala de evenimente de la hotelul Pullman, în care a avut loc evenimentul, alături de Maria Grapini erau prezente 50 de persoane  (secretari de stat, consilieri onorifici, reprezentanţi din comitete executive), din care doar câteva au făcut scurte declaraţii cu privire la activitatea ministerului, cele mai multe arătându-se mulţumite. Din  bilanţ au lipsit capitole legate de cum s-au cheltuit aceşti bani, pe ce proiecte şi ce rezultate s-au înregistrat. „Pe fondul de salarii s-au  dus doar 12-15% din aceşti bani, angajaţii mei nu au salarii mari, unii au doar 900 de lei. Nu am făcut execuţia bugetară, vin de la Mioveni (unde a participat la un eveniment înainte de prezentarea bilanţu­lui - n.red.), dar pe viitor vom include în raport şi execuţia bugetară“, a răspuns ea unei întrebări a ZF legată de capitolele mari pe care s-au cheltuit banii statului.

Unul dintre cei  mai importanţi indicatori din turism, la care nu a făcut referire nici Maria Grapini şi nicio altă persoană prezentă alături de ea la prezentarea bilan­ţului, balanţa de plăţi în turism, arată că românii au lăsat în străinătate 1,3 miliarde de euro în perioada ianuarie-octombrie din acest an, în timp ce străinii au lăsat doar un miliard de euro. Altfel spus, balanţa de plăţi continuă să fie negativă şi în acest an, deficitul ridicându-se la 253 mil. euro, potrivit BNR.

Datele de la Institutul Naţional de Statistică arată că în primele zece luni din acest an au sosit în unităţile turistice de cazare din România circa 1,5 milioane de străini, în creştere cu doar 3,3% faţă de perioada similară de anul trecut, când s-a înregistrat o creştere cu 10% faţă de primele zece luni din 2011.

Întrebată câţi turişti străini estimează pentru anul viitor, Grapini a spus că „este greu să îţi propui o cifră concretă, este altceva în business să îţi stabileşti ce vânzări faci, cât faci (...) M-a durut sufletul să văd câţi turişti sunt în Croaţia. M-am gândit bine şi nu o să avem noi numărul de turişti pe care îi are Italia sau Spania. Dar totuşi, faţă de numărul de turişti pe care îl avem acum, pentru că sper ca în decembrie să mai avem un puseu de turişti, eu cred că se poate în mod rezonabil să creştem cu 50% dacă flexibilizăm şi vizele şi accelerăm promovarea“, a spus ea.

În ceea ce priveşte evoluţia sectorului IMM-urilor, datele de la Registrul Comerţului arată că numărul de înmatriculări  persoane juridice este în scădere cu circa 1% în perioada ianuarie-octombrie faţă de perioada similară de anul trecut, în timp ce numărul de suspendări a scăzut cu 8,5% dar numărul de dizolvări a crescut iar cel de radieri a avut un avans cu 14,2%.

Una din măsurile luate pentru IMM-uri este schimbarea modului de  plată a taxei pe valoarea adăugată la încasare pentru firmele cu până la 500.000 de euro. Aceasta va deveni opţională începând cu 1 ianuarie 2014, până acum fiind obligatorie.  Maria Grapini  a  menţionat că aplicarea obligatorie a sistemului de TVA la încasare a dezavantajat întreprinderile mici şi mijlocii.

De anul viitor, vor fi acordate şi ajutoarele de minimis pentru investiţiile realizate de IMM-uri, bugetul alocat proiectului va fi de 500 mil. lei (113 mil. euro). Programul va fi operaţională de pe 15 ianuarie, potrivit ministrului.


Ce programe pentru IMM-uri au fost enumerate în raportul ministerului

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.12.2013