Cele mai importante 50 de evenimente din 2013: Mariana Gheorghe a adus Petrom la un profit de peste un miliard de euro

Autor: Roxana Petrescu 22.12.2013

Dintre cele 50 de evenimente de business pe care ZF le-a identificat într-o radiografie a anului 2013 se detaşează cel mai mare profit realizat vreodată de o companie din România - profitul Petrom de 1 mld. euro, deschiderea podului Calafat-Vidin, mallul Promenada din Bucureşti, dobânda de referinţă a BNR la minimul istoric de 4% şi listarea Romgaz.



„Sunt hotărâtă să fac din Petrom nu numai cea mai mare companie românească, ci mai ales una profitabilă.“ Acestea au fost primele cuvinte ale Marianei Gheorghe la preluarea funcţiei de director general al unicului producător român de petrol şi gaze, pe 7 iulie 2006, conform Ziarului Financiar din acea dată.

Atunci profitul Petrom a fost de 648 de milioane de euro, iar afacerile ajungeau la 3 miliarde de euro, pentru ca în primele nouă luni ale acestui an câştigul net consolidat al companiei să ajungă la 833 mil. euro, iar afacerile la 4,1 mld. euro. Astfel, producătorul de petrol şi gaze are toate şansele să termine anul cu un profit istoric de un miliard de euro. Pentru comparaţie, toate cele 640.000 de companii active în România au adunat anul trecut un profit net total de 13,4 miliarde de euro. Jumătate din aceste companii sunt de fapt pe pierderi.

Creşterea substanţială de profit, înregistrată într-o economie care nu-şi găseşte resursele pentru a ieşi mai rapid din criză şi în care cererea este mă­cinată de puterea de cumpărare redusă, s-a făcut cu preţul măsurilor severe de reorganizare luate de companie. Comparativ cu anul trecut, preţul mediu al carburanţilor s-a menţinut în 2013, dar cererea a scăzut cu 8%, potrivit celor mai recente informaţii.

La bursă însă compania nu a convins investitorii. Preţul acţiunilor a crescut cu 7,5% de la 1 ianuarie până vineri, 20 decembrie 2013, în timp ce indicele de referinţă al bursei, BET, a crescut cu 24%. De altfel, performanţele financiare ale directorului general al Petrom au fost recunoscute şi de una dintre cele mai prestigioase publicaţii de business din SUA, Fortune, care a inclus-o pentru al doilea an la rând în top 50 al celor mai puternice femei din businessul mondial.

Anul care vine se anunţă însă dificil pentru Petrom. Printre evenimentele de urmărit sunt evoluţia programului de foraj din Marea Neagră, dar mai ales rezultatul negocierilor cu statul român pe tema redevenţelor. În decembrie 2014 se fac zece ani de la privatizarea Petrom şi odată cu ei expiră şi termenul până la care redevenţele trebuia să rămână neschimbate.

Printre cele mai importante evenimente din 2013 mai sunt creşterea exporturilor peste aştep­tări, deschiderea podului Calafat-Vidin, reducerea dobânzii BNR, listarea Romgaz, cutremurul financiar Bank of Cyprus sau lansarea noului Duster.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.12.2013