Punctele de interes ale agro-investitorilor străini: terenurile arabile şi procesarea alimentară

Autor: Gabriel Razi 24.12.2013

Investitorii străini care au făcut investiţii în industria agricolă locală în acest an s-au orientat către afacerile din producţia de cereale şi plante tehnice, creşterea animalelor dar s-au uitat şi către piaţa procesării alimentare.

Ca şi în anii anteriori, principala miză pentru investitorii străini au rămas terenurile arabile din România având în vedere că aceste active sunt subevaluate şi de cinci ori faţă de aceleaşi suprafeţe din vestul Europei.

Spre exemplu, fondul de investiţii britanic Insight Investment, care administrează la nivel mondial active de 271,9 miliarde de lire sterline, mai mult decât dublul Produsului Intern Brut al României, a intrat în totală discreţie în agricultura locală prin preluarea firmei Agricom Borcea, care deţine o fermă de 13.600 de hectare în Călăraşi în apropierea Dunării.

Şi compania britanică Velcourt, unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri din Marea Britanie, condusă de milionarul James Townshend şi-a arătat interesul pentru terenurile româneşti iar fondul de investiţii german Agrarius a anunţat o emisiune de acţiuni în valoare de 4,8 mi­lioane de euro pe bursa de la Frankfurt pentru a-şi dubla la peste 6.000 de hectare portofoliul de terenuri arabile din România.

Pe de altă parte, compania Maria Invest Holding, parte a grupului Maria controlat de un grup de oameni de afaceri libanezi şi condus de Jihad El Khalil, a început în acest an contrucţia unei fabrici de ulei vegetal în comuna Dragalina, judeţul Călăraşi. Unitatea de procesare are o capacitate de 250 de tone de floarea-soarelui/zi.

Pasul făcut de grupul Maria către industria alimentară se explică şi prin faptul că ei au ajuns deja la peste 40.000 de hectare de teren arabil în portofoliu, suprafaţă ce a permis o astfel de mişcare.