Cum au evoluat în 2013 cele mai performante cinci fonduri mutuale din 2012

Autor: Andrei Chirileasa 23.12.2013

Cele mai performante cinci fonduri mutuale din 2012 le-au adus în acest an investitorilor un câştig mediu de 15,3%, mai mic decât randamentul lor mediu din 2012 (28,1%), dar de aproape trei ori peste dobânda bancară.

Unele dintre fondurile mutuale care au avut cele mai mari câştiguri în 2012 şi-au menţinut evoluţiile bune şi în 2013, însă altele au rămas în urmă, ceea ce arată că performanţele trecute nu sunt o garanţie că fondurile respective vor oferi randamente ridicate şi pe viitor.

Fondul Certinvest BET FI Index, care urmăreşte structura şi evoluţia indicelui bursier BET-FI, din care fac parte Fondul Proprietatea (FP) şi cele cinci SIF-uri, a fost câştigătorul anului 2012, cu un randament de 41,1%. Fondul s-a menţinut în top şi în 2013, cu un câştig de 28,4%, fiind depăşit doar de fondul Audas Piscator, care însă este un fond mai riscant deoarece investeşte şi în contracte pe valute.

Fondul Certinvest BET FI Index a reuşit să bată în ultimii doi ani inclusiv indicele pe care-l urmăreşte. Indicele BET-FI a crescut cu 31,2% în 2012 şi cu 20,94% de la începutul lui 2013. Evoluţiile indicelui nu includ însă dividendele distribuite de companiile din componenţa sa, iar SIF-urile au distribuit în ultimii doi ani cele mai mari dividende de pe piaţă.

În 2012, fondul a câştigat în principal pe mâna SIF-urilor, în timp ce în 2013 a fost rândul Fondului Proprietatea să tragă în sus randamentul fondului. Rămâne de văzut ce va fi în 2014, având în vedere că FP, la preţul actual, nu mai oferă potenţial de creştere de peste 50% ca în 2013. În schimb, SIF-urile ar putea trece din nou în faţă, mai ales dacă va fi pusă serios în discuţie o nouă majorare a pragului de deţinere.

Fondul BT Index ROTX, administrat de BT Asset Management, care urmăreşte evoluţia indicelui bursier ROTX, a fost al doilea de pe piaţă în 2012, cu un câştig de 27%. Anul acesta, fondul le-a adus investitorilor un câştig de 20%, menţinându-se în top 5.

Fondul Certinvest XT Index, care urmăreşte indicele BET-XT al celor mai lichide 25 de acţiuni de pe bursa de la Bucureşti, a fost al treilea în 2012, cu un câştig de 24,7%, iar anul acesta a adus un ramdament de 21,8%, fiind de asemenea în top 5.

În schimb, fondul BT Index Austria ATX, care urmăreşte indicele ATX al bursei din Viena, nu a mai reuşit să repete performanţa din 2012, când a fost al patrulea, cu un câştig de 23,9% (în euro). Anul acesta, fondul a adus un randament de doar 3,55%, sub dobânda bancară, în condiţiile în care bursa din Austria a avut o evoluţie slabă.

Nici fondul Raiffeisen Prosper, administrat de Raiffeisen Asset Management, care în 2012 fusese pe locul cinci cu o creştere de 23,6%, nu a impresionat anul acesta, înregistrând un avans de doar 2,68%. Raiffeisen Prosper are investiţii atât pe bursa de la Bucureşti cât şi pe burse externe, care au mers mai slab anul acesta.

Totuşi, chiar dacă ultimele două exemple arată că o performanţă bună în trecut nu garantează evoluţii viitoare la fel de bune, în ultimii doi ani s-a văzut că în perioadele de creştere a bursei fondurile care urmăresc structura unor indici bursieri pot aduce randamente superioare faţă de cele în care administratorul îşi face propriul portofoliu, cunoscute şi ca fonduri administrate activ.

Astfel, atâta timp cât brokerii şi analiştii mizează în continuare pe creşterea bursei, iar dobânzile la instrumentele cu venit fix (depozite, titluri de stat, obligaţiuni corporative) sunt în scădere, fondurile de index care au obţinut rezultate bune în ultimii doi ani ar putea continua să furnizeze câştiguri superioare pieţei.

În cazul în care însă bursa va scădea, fondurile conservatoare, în special cele de obligaţiuni, ar putea fi performerele viitorului an, aşa cum s-a întâmplat în 2011.