Dunărea a fost poluată cu produse petroliere, marţi dimineaţă

Autor: Oana Mitu 24.12.2013

Dunărea a fost poluată cu produse petroliere, marţi dimineaţă, pe o distanţă de aproximativ doi kilometri, în Portul Comercial Drobeta Turnu Severin, autorităţile intervenind cu materiale de neutralizare pentru reducerea undei de poluare, dar şi pentru identificarea poluatorului.



Potrivit directorului Sistemului de Gospodărire a Apelor Române Mehedinţi Cristian Mură, petele de petrol au fost descoperite marţi dimineaţă, din dreptul Portului Comercial până la Căpitănia din Turnu Severin, pe o distanţă de aproximativ doi kilometri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Am primit o informare în această dimineaţă, că pe Dunăre sunt irizaţii de produs petrolier. Ne-am mobilizat, am intervenit la faţa locului cu substanţe neutralizante. Deocamdată nu am stabilit cine este poluatorul, cel mai probabil este vorba de o evacuare de apă de santină de la o navă aflată în tranzit", a declarat Cristian Mură.

Reprezentanţii de la Apele Române susţin că fauna şi flora acvatică nu au fost afectate.

La faţa locului au fost chemaţi reprezentanţi ai Gărzii de Mediu Mehedinţi, care au deschis o anchetă pentru a identifica poluatorul.

"În această dimineaţă am fost sesizaţi că pe raza Portului Drobeta Turnu Severin are loc un incident de mediu. Este o pată care se întinde pe vreo doi kilometri. Facem cercetări la faţa locului. Comisarii Gărzii de Mediu s-au deplasat şi la Căpitănie să verifice dacă au trecut nave prin raza portului şi sunt verificaţi şi operatorii portuari în acest moment. Vizibilitatea este foarte mică, sub 50 de metri, este ceaţă, nu ne dăm seama exact de unde a venit", a declarat comisarul şef al Garzii de Mediu Mehedinţi, Cătălin Tutilescu.

Comisarii de la Garda de Mediu nu exclud însă şi posibilitatea ca poluatorul să fie o societate comercială care îşi desfăşoară acivitatea în raza portului.

Totodată, reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Române Mehedinţi prelevează probe de la faţa locului pentru a stabili cu exactitate natura produsului care a poluat Dunărea.