Încă un an dificil pentru asigurători: cele mai optimiste prognoze indică o creştere de cel mult 5% în 2014

Autor: Anelis Baciu 28.12.2013

Piaţa românească de asigurări se va confrunta cu încă un an dificil, sanşele de reluare a creşterii sunt reduse, iar cel mai probabil vânzările de poliţe vor stagna în 2014 arată prognozele celor mai mulţi dintre reprezentanţii companiilor de asigurări. 

"Subscrierile la nivel de piaţă vor stagana anul viitor. Este adevărat că fundamentele economice s-au îmbunătăţit, însă creşterea economică se vede mai târziu în asigurări", consideră Francois Coste, directorul general al Groupama Asigurări. De aceeaşi părere este şi Mariana Diaconescu, preşedintele Asirom care afirmă că reluarea creşterii pieţei de asigurări depinde de revenirea economiei.

"Piaţa de asigurări va avea o evoluţie pozitivă atunci când economia va depăşi criza, iar PIB-ul îşi va relua creşterea, chiar dacă nu una spectaculoasă, ci moderată. În aceste condiţii industria asigurărilor ar putea creşte cu 2-3, chiar 4% anual", explică Diaconescu.

Cea mai optimistă estimare aparţine însă şefului Allianz-Ţiriac care se aşteaptă la un avans al vânzărilor de aproximativ 5% anul viitor.

Pe de altă parte, Theodor Alexandrescu, preşedintele Metlife este mult mai ferm şi atrage atenţia că fără definitivarea reformei în sănătate şi în lipsa introducerii unor facilităţi de tipul deductibilităţilor, piaţa asigurărilor şi în special segmentul poliţelor de viaţă va continua să scadă.

"Dacă nu se realizează reforma din sănătate şi nu se definitivează pachetul complementar, iar deductibilitatea asigurărilor de viaţă nu va introdusă cu siguranţă nu vom avea creştere semnificativă anul viitor", afirmă Alexandrescu. Totodată, Mihai Tecău, preşdintele directoratului Omniasig afirmă că "în 2014 doar investiţiile străine şi fondurile europene ar putea propulsa piaţa de asigurări, deoarece clienţi noi nu vor apărea". Deşi sunt sceptici în ceea ce priveşte evoluţia subscrierilor la nivel de piaţă, majoritatea şefilor din asigurări spun că business-urile proprii vor creşte, iar companiile pe care le conduc vor câştiga cotă de piaţă anul viitor.

Asigurările au fost lovite puternic de criză, iar subscrierile nu au reuşit încă să atingă nivelul din urmă cu cinci ani. După primele zece luni ale anului asigurătorii au raportat subscrieri de 6,8 miliarde de lei (1,5 mld. euro), în stagnare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Cel mai mult au avut de suferit vânzările de poliţe de viaţă, acestea marcând un declin de 5%, până la 1,4 miliarde de lei în intervalul ianuarie-octombrie a acestui an, în timp ceasigurările generale au înregistrat o creştere de un punct procentual, până la 5,4 miliarde de lei, conform Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).