Dragoş Bîlteanu a scos 10 mil. euro din SIF Banat-Crişana şi i-a dus în Cipru la capitalul SIF Imobiliare

Autor: Adrian Cojocar 29.12.2013

SIF Banat-Crişana (SIF1), condusă de omul de afaceri Dragoş Bîlteanu, a plătit către SIF Imobiliare (SIFI) înregistrată în Cipru suma de 10 mil. euro în contul unei majorări de capital care fusese decisă la sfârşitul lunii august, a anunţat firma imobiliară pe site-ul BVB.

Nu se cunoaşte încă ce va face SIF Imobiliare cu aceste sume de bani, care reprezintă circa jumătate din valoarea activelor pe care le gestionează.

SIF Imobiliare este controlată aproape integral de SIF Banat-Crişana şi a fost constituită prin transferul a 18 participaţii ale SIF-ului cu miză imobiliară şi o valoare totală de circa 100 milioane de lei (circa 22,5 milioane euro).

SIF Banat-Crişana a subscris în această majorare 500.000 de titluri SIF Imobiliare la un preţ de emisiune de 20 de euro, respectiv echivalentul a 10 mil. euro. SIF-ul a plătit o primă de emisiune de 19 euro/titlu, în condiţiile în care valoarea nominală a unei acţiuni SIF Imobiliare este de un euro/titlu.

Numărul de acţiuni din capitalul social al SIF Imobiliare a crescut astfel de la un milion de titluri la 1,5 milioane de titluri, iar capitalul social subscris şi vărsat al societăţii este în prezent de 1,5 milioane de euro.

Transferul celor 10 mil. euro ale SIF Banat-Crişana în Cipru nu este singura decizie controversată a omului de afaceri. SIF Banat-Crişana (SIF1) a anunţat pe 18 iunie că a plătit aproape 27 mil. lei către Romenergo pentru a cumpăra 1,54 de milioane de obligaţiuni ale societăţii controlate de Dragoş Bâlteanu. Obligaţiunile sunt pe patru ani şi oferă o dobândă de 8% pe an.

Anunţul a stârnit rumoare pe bursă, deoarece Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF Banat-Crişana, a fost până anul trecut CEO al grupului Romenergo, iar Romenergo este cel mai mare acţionar al SIF1. Unii investitori au pus sub semnul întrebării condiţiile acestei investiţii, mai ales că SIF Banat-Crişana a fost singurul SIF care nu a acordat anul aceasta dividende, după un deceniu şi jumătate în care a acordat dividende acţionarilor an de an.

BVB a aprobat recent listarea acţiunilor SIF Imobiliare pe sistemul alternativ ATS – CAN al bursei de la Bucureşti, iar acestea au intrat la tranzacţionare pe data de 23 decembrie, dată la care SIF Banat-Crişana a vândut o acţiune la un preţ de 100 de lei/titlu, probabil pentru a testa platforma.

Piaţa ATS este o platformă de tranzacţionare din cadrul BVB menită pentru companiile tinere, care nu au în spate un istoric al rezultatelor sau pentru companii mici care nu îndeplinesc încă condiţiile de listare pe piaţa reglementată. Piaţa ATS implică condiţii de transparenţă şi de raportare mai reduse decât companiile de pe piaţa reglementată a BVB.