Atentat împotriva ambasadorului german la Atena: 60 de focuri de armă trase din puşti Kalaşnikov

Autor: Valentin Vidu - Mediafax 30.12.2013

Persoane necunoscute au deschis focul, luni dimineaţă, împotriva reşedinţei ambasadorului Germaniei la Atena, situată la periferia de nord a capitalei elene, Halandri, şi au provocat pagube materiale, a anunţat o sursă din cadrul poliţiei, citată de AFP.

Atentatul a avut loc la ora locală 03.30 (03.30 ora României), iar poliţia antiterorism a fost trimisă imediat la faţa locului pentru a conduce ancheta.

Potrivit poliţiei, aproximativ 60 de cartuşe au fost găsite în curtea reşedinţei, provenind de la una sau două puşti de tip Kalaşnikov.

Poliţistul care păzea proprietatea le-a spus anchetatorilor că a văzut un grup de patru persoane deschizând focul din afara reşedinţei, după care au luat-o la fugă. Impactul asupra clădirii, în care se afla ambasadorul Wolfgang Dold, a fost minor.

Nicio organizaţie nu a revendicat, pentru moment, atentatul.

"Guvernul grec îşi exprimă indignarea şi condamnă în mod ferm acest act terorist laş, care nu are alt scop decât să degradeze imaginea Greciei în străinătate, cu câteva zile înainte ca ţara să preia preşedinţia Uniunii Europene (UE)", a declarat, citat într-un comunicat, ministrul de Externe şi vicepremierul Evangelos Venizelos.

Grecia va prezida UE timp de şase luni, începând de miercuri.

Premierul grec Antonis Samaras şi ministrul Ordinii Publice, Nicos Dendias, au discutat la telefon cu ambasadorul Germaniei cu privire la acest incident, potrivit poliţiei.

Atentatele împotriva unor ţinte diplomatice, bănci sau companii străine sunt frecvente în Grecia, iar poliţia le atribuie mişcării de extremă stânga sau anarhiştilor. În majoritatea cazurilor, aceste atentate nu provoacă decât pagube materiale.

De la apariţia crizei datoriilor în Grecia, în 2010, şi de la adoptarea unor măsuri de austeritate draconice dictate de creditorii ţării, UE şi FMI, Germania este considerată de către opinia publică drept principalul responsabil de impunerea unor politici de austeritate.

Reşedinţa ambasadorului Germaniei din Halandri, la aproximativ şapte kilometri de centrul Atenei, a fost ţinta unui atentat cu rachetă în mai 1999, revendicat atunci de gruparea extremistă greacă 17 Noiembrie. Acest atentat nu s-a soldat cu victime.

Gruparea 17 Noiembrie, una dintre cele mai sângeroase din ţară, destructurată la începutul anilor 2000, a provocat numeroase atentate împotriva unor personalităţi străine şi elene. Aceste atentate s-au soldat cu aproximativ 20 de morţi între anii 1970 şi 2000.