Criza politică din Turcia dărâmă bursa de la Istanbul şi lira turcească

Autor: Bogdan Cojocaru 30.12.2013

Lupta tot mai aprigă pentru putere dintre premierul Turciei Recep Tayyip Erdogan şi sistemul judiciar transformă bursa de acţiuni a uneia dintre cele mai dinamice economii din lime în cel mai slab performer şi scufundă moneda naţională, lira turcească, la niveluri fără precedent, scrie Bloomberg.

Indicele Borsa Istanbul 100 s-a prăbuşit cu 21% luna aceasta, dacă valoarea acţiunilor este exprimată în dolari, ducând declinul din acest an la 32% în contextul în care stabilitatea guvernului lui Erdogan este subminată de un scandal de corupţie. Până acum trei miniştri au demisionat.

 

Scăderea bursei turceşti este cea mai accentuată dintre cele ale unui număr de 90 de indici monitorizaţi de Bloomberg. Lira turcească s-a depreciat cu 6,3% de la începutul lunii, cel mai mare declin din lumea emergentă. Săptămâna trecută moneda se tranzacţiona la minimul istoric de 2,1764 unităţi pe dolar.

 

Criza riscă să frâneze o economie care sub ghidajul lui Erdogan a înregistrat aproape un deceniu de creştere neîntreruptă în urma căreia Turcia şi-a câştigat primul rating recomandat investiţiilor de după începutul anilor 1990. Investigaţia, pe care Erdogan a catalogat-o ca fiind o încercare de lovitură de stat, înteţeşte conflictul dintre guvern şi adepţii clericului islamist Fethullah Gulen, exilat în SUA, care au contacte influente în sistemul judiciar şi în poliţie. “Pericolele din Turcia devin tot mai evidente”, a explicat Arnab Das, analist la Das Capital.

 

Acţiunile Ihlas Holding, o companie de tip holding cu activităţi în domeniul construcţiilor, îngrijirii sănătăţii şi educaţiei, au scăzut cu 71% anul acesta, cea mai slabă evoluţie dintre cele ale titlurilor din componenţa indicelui Borsa.

 

De asemenea, investitorii renunţă la obligaţiunile turceşti în cel mai accelerat ritm din ultimii doi ani trimiţând randamentele titlurilor cu scadenţa la doi ani la maximul ultimelor 23 de luni, de aproape 10,2%. Vânzările nete de obligaţiuni turceşti efectuate de investitori străini s-au situat la 1,9 miliarde de dolari în cele două săptămâni încheiate pe 20 decembrie, ceea ce a redus totalul deţinut de aceştia la 54 miliarde dolari, cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni, potrivit datelor băncii centrale. În mai totalul a fost de 72 miliarde dolari.

 

“Dacă randamanetele rămân ridicate mai mult timp şi dacă moneda continuă să slăbească, atunci cu siguranţă economia va avea de suferit”, consideră Julian Rimmer, analist la CF Global Trading U.K.

Investigaţia de corupţie a devenit terenul de luptă dintre Erdogan şi Gulen pentru controlul unei ţări majoritar musulmane. Cei doi au pus anul acesta capăt unui parteneriat care a ajutat ca la conducerea ţării să rămână din 2002 guvernul unui singur partid.

 

Ancheta scoate în evidenţă provocările pe care Erdogan le are în faţă înaintea alegerilor de anul viitor deoarece economia ţării se bazează pe investiţii străine pentru finanţarea deficitului de cont curent, cel mai mare din Orientul Mijlociu. Deficitul se va lărgi de la 6,1% din PIB anul trecut la 7,1% din PIB anul acesta, potrivit proiecţiilor guvernului.