Experţii antitero avertizează: Vor fi, probabil, mai multe atacuri teroriste în Rusia pe măsură ce JO de Iarnă de la Soci se apropie

Autor: Ioana Tudor 30.12.2013

Experţii antitero avertizează că numărul atacurilor teroriste de genul celor în care au fost ucise 25 de persoane în oraşul rus Volgograd ar putea creşte deoarece Jocurile Olimpice de Iarnă organizate de Rusia, în februarie, la Soci le oferă teroriştilor prilejul de a face „cea mai mare impresie”.

„Ne putem aştepta la mai multe astfel de atacuri”, a spus Alexei Filatov, reprezentant al asociaţiei veteranilor unităţii antitero ruseşti Alfa, citat de agenţia Thomson Reuters. „Pericolul este cel mai mare acum pentru că teroriştii pot face cea mai mare impresie. Măsurile de securitate din jurul staţiunii Soci au fost deja întărite, aşa că teroriştii vor lovi oraşe alăturate, precum Volgograd”, a adăugat Filatov.

Primul atac sinucigaş a avut loc duminică în gara principală din Volgograd unde o femeie a detonat zece kilograme de dinamită, omorând 16 persoane şi rănind alte câteva zeci. Luni dimineaţa, un troleibuz a sărit în aer în apropierea unei pieţe intens circulate, iar în urma exploziei au murit aproximativ zece persoane.

Incidentele din Volgograd din ultimele două zile vin după ce în urmă cu câteva luni liderul rebelilor ceceni Doku Umarov a cerut intensificarea atacurilor împotriva civililor ruşi, ţintind inclusiv JO de Iarnă de la Soci.

Rusia s-a  confruntat cu atacuri sinucigaşe în mai multe rânduri în ultimii ani, dar cele mai multe au avut loc în Caucazul de Nord, centrul insurgenţilor care vor să creeze un stat islamist în regiune. Până anul acesta, Volgograd nu a fost ţinta atacurilor teroriste, iar incidentele din ultimele două zile sugerează că militanţii ar putea folosi centrele de transport pentru a arăta că există o cale de a merge cu actele teroriste dincolo de Caucazul de Nord.

 

„Forţele de securitate va trebui să îşi mute atenţia de la Soci către alte regiuni din Rusia”

 

Volgograd, situat la o distanţă de 650 km nord de Soci, este un centru important de trasport pentru cei care călătoresc între Moscova şi Soci şi oferă linii de legătură cheie cu Caucazul de Nord, potrivit CNN.

Expertul rus în probleme de securitate Andrey Soldatov, afirmă că atacurile din Volgograd arată că militanţii care operează în Caucazul de Nord au „capacitatea şi forţa umană pentru a pune la cale atacuri cu bombă” în apropierea evenimentului sportiv de la Soci şi mai ales de a organiza astfel de atacuri în afara Caucazului de Nord, potrivit insidethegames.biz. „Forţele de securitate va trebui să îşi mute atenţia de la Soci către alte regiuni din Rusia”, a spus Soldatov.

Două rapoarte de securitate canadiene, declasificate la începutul acestei luni, au atras atenţia asupra pericolului ca Soci să devină anul viitor ţinta atacurilor teroriste şi în special asupra ameninţării venite din partea grupului islamist Imarat Kavkaz şi a liderului cecen Doku Umarov, care a făcut apel în această vară către adepţii grupului printr-o înregistrare video să folosească „toate forţele” pentru a împiedica organizarea JO de Iarnă din 2014, pe care le-a numit „jocuri satanice”.

Umarov, liderul grupului care se face vinovat de atacurile teroriste de la metroul din Moscova din 2010 şi din aeroportul Domodedovo din 2011, este cel mai vânat om din Rusia.

Atacurile cu bombă aduc în prim plan problemele de securitate pe care Rusia trebuie să le rezolve pentru a-şi putea îndeplini promisiunea organizării „celor mai sigure JO din istorie”. Guvernul rus asigură protecţia în Soci şi împrejurimi desfăşurând forţe impresionante de zeci de mii de soldaţi, poliţişti şi agenţi de securitate, precum şi introducând puncte de control şi securitate la scară largă. Zona de securitate creată în jurul staţiunii se întinde pe o distanţă de aproximativ 100 km de-a lungul coastei Mării Negre şi pe o distanţă de 40 de km în interiorul continentului.