Ce legi noi aşteptăm în 2014 şi ce directive europene au intrat în vigoare la 1 ianuarie

Autori: Iulian Anghel , Cătăina Mihai 05.01.2014

Prima parte a lui 2014 nu se anunţă spectaculoasă din punctul de vedere al adoptării unei noi legislaţii pentru business. Dacă pe plan intern va fi un calm relativ, cel puţin în primele luni ale lui 2014, de la 1 ianuarie au intrat în vigoare o serie de directive şi regulamente europene care pot avea un impact asupra afacerilor.

Faptul că guvernul şi-a însuşit, practic, rolul de legiuitor ce revine parlamentului îl arată „restanţele“ legislative. Majoritatea proiectelor înscrise pe ordinea de zi a parlamentului – câteva sute – şi care vor fi adoptate sau respinse în sesiunea care începe în februarie sunt proiecte de lege de aprobare a unor ordonanţe de urgenţă.

De altminteri, guvernul a emis, în 2012, 109 ordonanţe de urgenţă, acte normative care intră în vigoare imediat, discutarea lor ulterioară în forul legislativ fiind un act pur formal, de vreme ce ele produc efecte de la publicarea lor în Monitorul Oficial. Printre documentele pe care guvernul le-a transmis Parlamentului sub formă de proiecte de lege şi care urmează să fie discutate începând cu februarie se numără proiectul de modificare a legii privind prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, un proiect privind intabularea terenurilor sau un altul de modificare a legii fondului funciar. Parlamentarii au înaintat şi ei sute de propuneri legislative – au rămas de dis­cutat peste 10 propuneri de modificare a dife­ritelor articole din Codul fiscal, de exemplu.

Alte propuneri privesc modificarea Codului muncii, a Codului silvic sau a legii sănătăţii. Altele vizează, de pildă, declararea zilei de 10 mai ca zi naţională sau a celei de a treia zile de Paşti drept zi liberă. Însă se întâmplă rar ca propunerile legislative ale parla­men­tarilor să devină şi legi.

Bonusurile bancherilor limitate, legislaţie simplificată pentru companiile care fuzionează

Pe de altă parte, o serie de directive europene intră automat în vigoare la începutul fiecărui an, în conformitate cu înţelegerile convenite între state şi cu ceea ce a votat Parlamentul European.

Astfel, de la 1 ianuarie au intrat în vigoare o directivă care obligă statele să facă economie de energie, dar şi pachetul legislativ ce vizează supravegherea instituţiilor de credit care permite limitarea primelor acordate ban­cherilor.

Conform Directivei UE nr. 27/2012 privind eficienţa energetică, începând cu 1 ianuarie 2014, fiecare stat membru trebuie să se asigure că 3% din suprafaţa totală a clădirilor încălzite şi/sau răcite deţinute şi ocupate de administraţia sa centrală se renovează anual pentru a îndeplini cerinţele minime în materie de performanţă energetică stabilite pe baza articolului 4 din Directiva 2010/31/UE.

Totodată, de la 1 ianuarie 2014, consu­matorii noncasnici nu vor mai beneficia de tarif reglementat, necesarul de energie electrică fiind achiziţionat de pe piaţa liberă.

De asemenea, „Pachetul CRD IV“ va consacra în legislaţia UE un set cuprinzător de standarde internaţionale, cunoscute sub denumirea de Acordul Basel III.

Pachetul cuprinde Directiva UE nr. 36/2013 cu privire la accesul la activitatea instituţiilor de credit şi supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii şi Regulamentul (UE) nr. 575/2013. CRD IV va oferi posibilitatea statelor membre de a înăspri cerinţele prudenţiale şi de a limita primele acordate bancherilor. Noua legislaţie se va aplica tuturor băncilor europene.

Începutul de an aduce şi intrarea în vigoare a Regulamentului UE nr 1.336/2013 de modificare a Directivelor 17/2004, 18/2004 şi 81/2009 în ceea ce priveşte pragurile de aplicare pentru procedurile de atribuire a contractelor de achiziţii. Modificările vizează creşterea valorilor pragurilor contractelor cărora li se aplică cele trei directive.

De asemenea, de la 1 ianuarie a intrat în vigoare regulamentul care suspendă taxele vamale la importurile de combustibil pentru avioane cu reacţie.

Anul 2014 aduce şi o reducere a birocraţiei pentru societăţile care fuzionează, prin simplificarea procedurii de notificare a concentrărilor economice şi prin utilizarea unei proceduri simplificate pentru cazurile de fuziune care nu pun probleme. Este vorba despre un pachet legislative intrat în vigoare la 1 ianuarie şi care simplifică procedura de notificare a fuziunilor şi achiziţiilor. Cel mai important element al acestui pachet este extinderea tranzacţiilor care vor intra sub incidenţa acestei proceduri simplificate.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.01.2014