Top 3 parcuri solare în 2013

Autor: Roxana Petrescu 05.01.2014

Două parcuri solare de mari dimensiuni au intrat în funcţiu­ne pe final de an 2013, arată cele mai recente date pu­bli­cate de Transelectrica, acestea fiind de altfel cele mai importante pro­iecte fotovoltaice ca mărime operaţionale în acest mo­ment în România.

Astfel, la ora actuală, cel mai mare proiect solar din Ro­mâ­nia care funcţionează are o capacitate de 55,9 MW şi este amplasat în localitatea Ciuperceni din Satul Mare.

Luând în calcul o investiţie medie pe fiecare megawatt instalat de circa 1,55 mil. euro, rezultă că investiţia de la Ciuperceni s-a ridicat la aproape 87 mil. euro. În general, preţul unui megawatt într-un parc solar variază între 1,3 şi 1,8 mil. euro.

Potrivit documentelor depuse la Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare, proiectul este montat pe 136 de hectare. În medie, pentru a monta un megawatt într-un parc solar sunt necesare circa 2,5 hectare de teren.

Investitorul în acest proiect este compania GPSB Solaris 48, care a obţinut licenţa de producere a energiei electrice încă de la mijlocul lunii octombrie, potrivit datelor publicate de Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Conform datelor de la Registrul Comerţului, com­pa­nia de proiect este controlată în proporţie de 61,75% de firma spaniolă Bester Generation.

Al doilea mare proiect solar pus în funcţiune pe ultima sută de metri din 2013 are o capacitate de 49,9 MW, ceea ce pre­supune o investiţie de peste 77 mil. euro, dacă se ia în calcul aceeaşi medie de 1,55 mil. euro pe fiecare megawatt instalat. Proiectul este amplasat în localitatea Izvoarele din Giur­giu. Acest parc solar este compus din 215.000 de panouri, com­pania de proiect fiind LJG Green Energy Source Gamma. În comitetul de reglementare ţinut de ANRE pe data de 20 decembrie se arată că firma a intrat deja în posesia licenţei de exploatare comercială. Acţionarul majoriar al acestei companii de proiect, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, este o firmă austriacă, Core Value Investments.

Al treilea cel mai mare proiect solar care funcţionează în România a fost realizat de gigantul sud-coreean Samsung, în comuna Slobozia din Giurgiu. Proiectul are o capacitate de 45 MW. Potrivit datelor Transelectrica, la finalul lunii noiembrie 2013 în România funcţionau parcuri solare cu o capacitate de 740,4 MW, echivalentul în putere al unui reactor al centralei nucleare de la Cernavodă.

La finalul lui 2012 însă, tot datele Transelectrica arătau că în România funcţionau numai 49,3 MW, ceea ce înseamnă că în unsprezece luni dimensiunea proiectelor a crescut de 15 ori. Ţinând cont de costul mediu necesar pentru punerea în funcţiune a unui megawatt, rezultă că domeniul a atras în 2013 investiţii de peste un miliard de euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.01.2014