Tranzacţie de 15 mil. dolari - Managementul Siveco a răscumpărat acţiunile de la Intel Capital şi Enterprise Investors

Autor: Adrian Seceleanu 06.01.2014

Managementul companiei de software Siveco a finalizat în luna noiembrie a anului trecut negocierile cu fondurile de investiţii Intel Capital şi Enterprise Investor pentru răscumpărarea unui pachet de 32,5% din companie, tranzacţia fiind încheiată pentru o sumă de aproximativ 15 mil. dolari.

Acordul, care survine la nouă ani de la intrarea celor două fonduri în acţionariatul Siveco pentru o sumă de 12 mil. dolari, a fost realizat printr-o companie nou înfiinţată, Siveco Internaţional, şi a fost finanţat de Raiffeisen.

“Contractul de vânzare-cumpărare acţiuni ce va fi încheiat (…) între PEF V Information Technology S.A.R.L., INTEL Capital (Cayman) Corporation, ambii în calitate de vânzători şi Siveco International S.A. în calitate de cumpărător”, arată un document publicat pe Arhiva de Garanţii Reale Mobiliare.

Siveco Internaţional, o companie înfiinţată în anul 2013, este controlată de Siveco Olanda, şi în care ceilalţi acţionari sunt Irina Socol (17%), Alexandru Rădăşanu (soţul Irinei Socol, 11,95%), Florin Ilia (4,2%), Aurora Crusti (0,21%) şi Daniela Bichir (0,21%).

Compania Siveco Internaţional, care a semnat cu Intel Capital şi PEF V (Enterprise Investors) contractul pentru achiziţia acţiunilor, a obţinut o finanţare de 14,7 mil. dolari de la Raiffeisen Bank.

Solicitată să comenteze în această dimineaţă informaţiile, Irina Socol nu a răspuns întrebărilor ZF.

Fondul de investiţii Enterprise Investors, cu acţionariat polonez, a intrat împreună cu Intel Capital în acţionariatul Siveco în anul 2005, când afacerile companiei erau de 31 milioane euro. Fondurile au plătit atunci 12 mil. $ (9,6 mil. euro) pentru 32,5% din acţiuni - Enterprise Investors 22,5% iar Intel Capital 10% - deci compania a fost evaluată la aproape 30 mil. euro. Compania şi-a dublat afacerile de la intrarea celor două fonduri de investiţii până în prezent.

Compania Siveco a fost fondată în 1992 de Irina Socol, alături de soţul ei, Alexandru Rădăşanu - pe atunci, ca şi ea, angajat ca inginer software la Institutul Central în Informatică (ICI).

ZF a scris în premieră despre negocierile dintre fondatorii Siveco şi cele două fonduri de investiţii în luna octombrie a anului trecut.