Ce presupune „opţiunea nucleară“ a arbitrajului ICSID, când investitorii sunt în dispută cu statul

Autor: Andrei Cîrchelan 08.01.2014
Arbitrajul câştigat la Washington de fraţii Micula împotriva statului, proces în urma căruia autorităţile vor plăti celor doi investitori despăgubiri de aproape 380 milioane de lei, a transmis în mediul economic semnalul că statul poate fi învins la cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice între investitori şi state.
 
În timp ce mediul economic se arată din ce în ce mai nemulţumit de măsurile autorităţilor, „precedentul Micula“ i-ar putea determina şi pe alţi investitori să demareze astfel de procese. Arbitrajul la Washington, însă, costă foarte mult şi implică proceduri complicate şi în­de­lungate, potrivit avocaţilor care au descris pentru ZF ce înseamnă un proces la ICSID, „opţiunea nucleară“ în disputele dintre investitori şi state.
 
Centrul de arbitraj ICSID afiliat Băncii Mondiale a fost înfiinţat pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi investitori străini. La această instanţă pot apela investitorii care se consideră nedreptăţiţi în ţări unde există un tratat bilateral de protecţie a investiţiilor străine.