Analiştii Erste cred că anul electoral 2014 nu va afecta listările promise de stat

Autor: Adrian Cojocar 08.01.2014

Analiştii de la Erste Group se aşteaptă ca anul 2014 să fie mai tumultuos pe plan politic ca urmare a alegerilor prezi­denţiale programate pentru sfârşitul lunii noiembrie, dar spun că luptele politice nu vor afecta planul de listări prin bursă al guvernului şi fundamentele economiei româneşti, care au continuat să se îmbunătăţească în ultima perioadă.

Ei spun că îmbunătăţirea fundamentelor economiei interne este confirmată şi de mişcarea din noiembrie a agenţiei de rating S&P, care a îmbunătăţit perspectiva ratingului de ţară al României de la „stabil“ la „pozitiv“.

„După două oferte de listare încheiate cu succes în 2013 la Romgaz şi Nuclearelectrica, guvernul este foarte hotărât să lanseze pe bursa de la Bucureşti alte două mari IPO-uri în 2014, aşa cum de altfel România şi-a şi asumat în acordul semnat în octombrie cu instituţiile financiare internaţionale.

Prin oferta publică de la Hidroelectrica statul urmăreşte să scoată la vânzare în luna iunie o participaţie de 10% din producătorul de energie hidro, iar până la sfârşitul anului intenţionează să vândă un pachet de 51% din acţiunile Electrica“, se arată într-un raport al Erste Group publicat recent.

Analiştii grupului bancar mai spun că după succesul listării duale a GDR-urilor Romgaz la Londra în paralel cu cea a acţiunilor companiei la Bucureşti reprezentanţii statului preferă această metodă şi doresc să o aplice şi în cazul listărilor de la Hidroelectrica şi Electrica.

Analiştii de la Erste se aşteaptă ca economia României să urce în 2014 cu 2,3%, al doilea ritm de creştere din regiune după Polonia (2,9%), atât pe fondul revenirii cererii interne, cât şi ajutată de exporturi.

„Bursa românească rămâne favorita noastră. Nu numai că este cea mai ieftină din regiune raportat la media multiplilor istorici, dar are de asemenea cel mai mare potenţial de creştere a profiturilor. Lichiditatea şi accentul pe energie ar putea să fie în continuare un obstacol, dar perspectivele sunt ca lichiditatea să continue să se îmbunătăţească în 2014. Ca urmare, România va rămâne în cea mai mare parte o piaţă specializată pe energie, dar îndeplineşte condiţiile pentru a deveni o piaţă mai integrată în regiune“, mai spun analiştii de la Erste.

Aceştia estimează că profiturile principalelor acţiuni de la Bucureşti vor creşte în următoarele 12 luni cu peste 25%, al doilea ritm din regiune după Cehia şi în acelaşi timp acţiunile de pe bursa românească se tranzacţionează la multiplii medii de profit (cu profitul estimat pe 2014) de circa 6,7, nivel cu  31% sub media istorică. Analiştii de la Erste au estimat multiplii mai mici de profit decât cei ai bursei din România doar în cazul burselor din Rusia (5,8) şi Serbia (3,9). Comparativ cu media multiplilor de profit la nivelul regiunii Europei Centrale şi de Est, de 11,3, cei ai companiilor româneşti sunt în medie cu circa 40% mai mici.

Bursa românească este de asemenea una dintre cele mai rentabile din regiune privită prin prisma indicatorului ROE (rentabilitatea capitalurilor proprii), cu un indicator mediu la nivelul principalilor emitenţi de la Bucureşti de 13,8%, întrecută doar de bursa din Turcia, cu un ROE mediu de circa 14,7%.

Acţiunile româneşti par însă mult mai ieftine, fiind tranzacţionate în medie la un multiplu de valoare contabilă de 0,9, faţă de circa 1,1 în cazul bursei din Turcia, valoare care este şi media la nivelul celorlalte burse din regiune.

La capitolul riscuri care pot să afecteze bursa românească în 2014, analiştii de la Erste cred că printre acestea se numără noul regim fiscal în sectorul de petrol şi gaze şi noua taxă specială pe construcţii, care pot să afecteze profitabilitatea producătorilor din sectorul de petrol şi gaze.

„La prima vedere principalul impact negativ ar urma să apară în cazul Nuclearelectrica. Pentru sectorul de gaze scenariul de bază este ca puterea de negociere a Petrom în discuţiile cu reprezentanţii guvernului român să rezulte într-un nivel rezonabil de taxare, de care vor beneficia atât Petrom cât şi Romgaz. Profitabilitatea celor două companii este susţinută de programul de liberalizare al preţului la gaze agreat cu instituţiile financiare internaţionale. Profitabilitatea Transgaz se va îmbunătăţi semnificativ în 2014, susţinută de un tarif de transport mai mare şi de schimbările în structura de tarifare“, se mai arată în raport.

Analiştii Erste consideră că acţiunile FP vor continua să rămână pe radarele investitorilor şi după avansul de anul trecut pentru că programul de dezinvestiţii este doar la început şi va susţine cotaţia şi preferă de asemenea acţiunile producătorului de lactate Albalact ca urmare a abilităţii conducerii de  a acapara cotă de piaţă în condiţii de profitabilitate şi oportunităţilor pe care aceasta le-ar putea fructifica în 2014.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.01.2014