Nuclearelectrica ar putea câştiga 6 milioane de euro dintr-un foc pentru că dă mai puţină energie pentru populaţie

Autor: Roxana Petrescu 08.01.2014

Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), firmă care prin intermediul celor două reactoare de la Cernavodă asigură circa 20% din producţia de energie a României, ar putea câştiga anul acesta circa 28 de milioane de lei (6 mil. euro) în plus datorită faptului că va vinde mai puţină energie la un preţ reglementat.

Pe de altă parte, o prezenţă mai activă pe piaţa liberă vine cu o serie de riscuri în contextul în care prognozele privind reducerea consumului de energie pentru anul acesta se menţin, lucru care va pune în continuare o presiune asupra preţurilor.

Potrivit informaţiilor furnizate de companie, anul acesta Nuclearelectrica va vinde către segmentul reglementat, reprezentat de populaţie şi de mici consumatori, 3,7 TWh, adică 35,5% din producţia programată, la un preţ de 145,8 lei pe megawatt-oră. Pe scurt, compania va încasa din comercializarea energiei către populaţie circa 546 de milioane de lei (121 de milioane de euro).

Anul trecut, compania a vândut către populaţie 5,3 TWh de energie, adică 49,7% din toată producţia realizată de cele două reactoare de le Cernavodă, la un preţ de 142 de lei pe megawatt-oră.

Practic, anul acesta Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) permite companiei să vândă 1,5 TWh în plus pe piaţa liberă, acolo unde din primele contracte încheiate Nuclearelectrica a încasat un preţ pe megawatt-oră de 163,6 lei, exclusiv taxa de transport.

Cum la fiecare megawatt-oră eliberat de pe piaţa reglementată şi vândut pe piaţa liberă compania câştigă 17,7 lei (diferenţa dintre preţul pe piaţa liberă şi cel de pe piaţa reglementată), rezultă că pentru cantitatea de 1,5 TWh compania va încasa în plus circa 27,8 milioane de lei (6 mil. euro).

„Nuclearelectrica are programată, pentru anul 2014, realizarea unei producţii de energie electrică din operarea Unităţilor 1 si 2 CNE Cernavodă de 10.546.300 megawatt-oră. Până în prezent (07.01.2014), Nuclearelectrica a în­cheiat un număr de 38 de contracte de vânzare a energiei electrice pe piaţa concurenţială care implică livrarea unei cantităţi de 2.915.644 megawatt-oră în anul 2014, la un preţ mediu ponderat de 173.68 lei/megawatt-oră (preţul include tariful de transport de 10,02 lei/megawatt-oră)“, spun reprezentanţii companiei.

Problema este că nici pentru anul acesta prognozele privind piaţa de energie nu sunt încurajatoare, fiind estimată o scădere a consumului de energie de circa 4%, potrivit datelor din planul de administrare al Transelectrica. Acest lucru înseamnă în continuare o presiune pe preţuri.

De exemplu, Nuclearelectrica a pierdut în primele luni de anul trecut 23 de contracte de vânzare a electricităţii din cauza faptului că firmele contractante au decis să rezilieze înţelegerile pe termen lung şi să-şi ia energia de pe piaţa spot, acolo unde preţurile scăzuseră cu peste 35%. Ulterior compania a reuşit să-şi vândă energia în piaţă, dar şi pe contractele bilaterale preţurile au fost în scădere.

De altfel, chiar la finalul anului trecut, compania a lansat pe bursa de energie OPCOM o ofertă semnificativă de vânzare prin care intenţiona să încheie contracte pentru 1,6 TWh de energie.

La finalul perioadei de tranzacţionare, din 56 de pachete, compania reuşise să vândă 34, adică jumătate din cât a scos la licitaţie. Traderii spuneau la acel moment că în continuare piaţa spot este mai „apetisantă“ pentru cumpărători decât cea pe termen lung datorită preţurilor.

În primele nouă luni ale anului trecut, afacerile Nuclearelectrica au ajuns la 1,4 miliarde de lei, cu 20% mai mari. Totodată, compania a trecut de la o pierdere de 34 de milioane de lei în primele trei trimestre din 2012 la un profit net de 331,2 milioane de lei în perioada similară din 2013.

Un factor important de risc pentru rezultatele financiare ale Nuclearelectrica este impozitul pe construcţiile speciale, care ar putea scoate circa 100 mil. lei din conturile companiei în acest an, conform estimărilor conducerii, ceea ce ar afecta puternic profitul.

Tocmai de aceea, informaţia privind reducerea cantităţilor de energie livrate pe piaţa reglementată nu i-a entuziasmat în mod deosebit pe investitori, acţiunile Nuclearelectrica închizând şedinţa de ieri cu o creştere de sub 1%.

Titlurile SNN se tranzacţionau la preţul de 11,11 lei, sub preţul de 11,2 lei din oferta publică iniţială (IPO) pe care compania a derulat-o în septembrie 2013 în vederea listării la bursă. Nuclear­electrica are o capitalizare de 3,12 mld. lei (694 mil. euro).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.01.2014