Românii de la Revo Solutions, care fac milioane din jocuri, remarcaţi de Apple. „Staţi cu ochii pe ei în 2014“

Autori: Vlad Popescu , Adrian Dumitrache 08.01.2014

Un producător român de jocuri video este considerat de Apple unul dintre dezvoltatorii „de urmărit“ în 2014 pe App Store, magazinul online de aplicaţii pentru iPhone şi iPad, gigantul american utilizând chiar o imagine dintr-un joc al românilor în prezentarea oficială a tabletei iPad mini.

„Duolingo (Statele Unite), Simogo (Suedia), Frogmind (Marea Britanie), Plain Vanilla Corp (Islanda), Atypical Games (România), Lemonista (China), BASE (Japonia) şi Savage Interactive (Australia) s-au impus ca dezvoltatori de urmărit în 2014“, se arată într-un comunicat publicat de Apple.

Atypical Games are sediul în oraşul Mountain View, California (SUA), şi este deţinută de Revo Solutions SRL Bucureşti, o firmă înfiinţată în anul 2007 şi controlată de Andrei George Lopată - 75% şi Cristina Isabela Lopată - 25%.

Potrivit lui Andrei Lopată, care ocupă şi poziţia de director general al Revo Solutions, afacerile Atypical Games au atins 2,4 milioane de dolari în 2013, iar profitul net s-a ridicat la 510.000 dolari. „În cazul Revo Solutions, nu ştiu exact care sunt cifrele pe 2013. Nu s-a închis anul şi abia pe la sfârşitul lunii vom avea cifrele. Aproximativ, vom avea o creştere de 100-120% faţă de 2012. Pentru Atypical Games, lucrurile sunt mai clare. Cifra de afaceri a atins 2,4 milioane de dolari, iar profitul, după taxe, de 510.000 dolari“, a declarat Lopată. El a precizat că 30% din încasările jocurilor descărcate de pe App Store revin Apple. „Restul devine venitul nostru.“

Potrivit Ministerului Finanţelor, Revo Solutions a încheiat anul 2012 cu afaceri de 7,74 milioane de lei, în creştere cu 64% faţă de anul precedent, iar profitul net a crescut de la 815.120 lei la 2,28 milioane de lei.

Atypical Games are un singur angajat, în timp ce Revo Solutions numără aproximativ 70 de salariaţi, dintre care 50 activează în departamentul de testare a aplicaţiilor (Quality Assurance - QA), iar restul pe partea de dezvoltare pentru platformele Apple, Windows 8 şi Android. „Pentru 2014, partea de QA se va diminua semnificativ din lipsa contractelor externe. În schimb, departamentul de dezvoltare se va mări“, a spus Lopată, fără să detalieze.

Primul joc dezvoltat de Revo Solutions pentru platforma App Store se numeşte „FAST - Fleet Air Superiority Tactics!“, un simulator de avioane de vânătoare, şi a fost lansat în iunie 2009. „Pe 15 martie 2012, după ce a făcut parte din lansarea celei de-a 3-a generaţie iPad, un alt joc cu avioane de vânătoare, denumit Sky Gamblers: Air Supremacy, a fost lansat pe App Store. Un alt moment important a fost faptul că anul acesta un alt simulator de zbor dezvoltat pentru iOS şi OSX, Sky Gamblers: Storm Raiders, a fost premiat de Apple cu un Apple Design Award. Storm Raiders este situat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi este bazat pe bătălii reale din istorie. Storm Raiders este şi primul joc pe care l-am publicat noi înşine“, a declarat directorul business de­velop­ment al Revo Solutions Andrei Hanganu.

El a precizat că, până la lansarea Sky Gamblers: Storm Raiders, toate celelalte jocuri au fost lansate prin intermediul unor parteneriate cu firme externe specializate.

„O parte din partenerii noştri au fost SGN, Bulkypix, Namco Networks America şi Microsoft“, a spus Hanganu.

El a adăugat că lista jocurilor publicate direct de Revo Solutions pe App Store va fi completată cu un nou titlu.

„Jocul va fi lansat joi, 9 ianuarie, se numeşte Battle Supremacy şi este un simulator de tancuri“, a spus reprezentantul Revo Solutions.

Potrivit lui Hanganu, din lista Revo Solutions, seria de jocuri Sky Gamblers (Rise of Glory, Air Supremacy, Storm Raiders şi Cold War) are cel mai mare număr de descărcări pe App Store.

„Storm Raiders este cel mai popular, cu 4.856.263 de descărcări, cu menţiunea că foarte mult din această cifră a fost realizată în timpul unei promoţii realizate cu Apple, în care jocul a fost gratuit şi promovat pe App Store pentru o săptămână“, a spus Hanganu.

El a afirmat că, în afară de Apple, Revo Solutions colaborează Microsoft (jocul Cold Alley: Dark Shadows), Google, Qualcomm, Sony Mobile, Facebook şi nVidia.

Pentru anul 2013, Apple a anunţat că magazinul de aplicaţii App Store a generat vânzări de peste 10 miliarde de dolari, din care mai mult de 1 miliard de dolari doar în luna decembrie.

Utilizatorii App Store au efectuat în 2013 aproape 3 miliarde de descărcări de aplicaţii.

App Store oferă peste un milion de aplicaţii utilizatorilor de iPhone, iPad şi iPod touch din 155 de ţări, în 24 de categorii, de la ziare, reviste şi software de business la jocuri, informaţii din sport, sănătate sau turism.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.01.2014