Isărescu îi îndeamnă pe bancheri să se apropie de clienţi şi să vină cu noi produse de creditare

Autor: Razvan Voican 09.01.2014
Banca Naţională promite noi paşi de relaxare a politicii monetare cu ochii la „colegele“ din Polonia şi Ungaria.
 
Calea cea dreaptă pentru bănci este să se apropie de clienţi, să-i cultive fie că sunt clienţi vechi, fie noi şi să extindă gama de instrumente de creditare, afirmă guvernatorul BNR Mugur Isărescu, într-un nou apel către comunitatea bancară.
 
În acelaşi timp, el speră că bancherii nu vor mai exagerea cu scăderea dobânzilor la depozitele în lei, mai ales la cele pe termen scurt. Pe de altă parte, şeful BNR consideră că este bine ca băncile să-şi plătească datoriile pe care le-au acumulat la rândul lor faţă de creditori externi şi lansează un avertisment pieţei: „Vom asista la un an cu foarte multe transformări“.
 
De altfel, el vorbeşte deschis despre posibilitatea ca băncile să folosească cei 500 mil. euro eliberaţi de BNR din rezervele minime în valută pentru a rambursa linii de finanţare către băncile-mamă, fără a mai aduce vorba despre temutul fenomen al dezintermedierii, care era privit în anii trecuţi ca o mare ameninţare. Practic, noul model de funcţionare al băncilor din Europa în­seamnă reducerea drastică a dependenţei filialelor de băncile-mamă şi finanţarea acestora pe cont propriu în cel mai înalt grad. Iar BNR răspunde noilor cerinţe prin eliberarea puternică de lichiditate pe piaţă.
 
Isărescu spune că noile măsuri de pe piaţa monetară ar putea amplifica excesul de lei de pe piaţa monetară, care oscilează între 6 şi 8 miliarde de lei, însă speră că nu acesta va fi scenariul real şi că bancherii se vor gândi mai bine la posibilităţile de utilizare a acestor lichidităţi, lansând o nouă invitaţie la reluarea creditării.