Lactalis a închis trei fabrici din Suceava şi Neamţ. Telemeaua LaDorna a fost înlocuită cu President

Autor: Dana Ciriperu 09.01.2014

♦ LaDorna a închis fabricile de unt şi caşcaval, iar singurele unităţi mari rămase în picioare sunt cele în care se fabrică laptele UHT şi telemeaua President ♦ De la începutul acestui an brandul de telemea LaDorna a fost înlocuit cu President.



Grupul francez Lactalis, unul dintre cei mai puternici jucători din industria mondială a laptelui, care controlează din 2008 grupul de firme LaDorna, a închis anul trecut trei centre de producţie din judeţele Suceava şi Neamţ şi a renunţat la două fabrici de prelucrare a laptelui, decizii luate de acţionari „în linişte“ fără să fi fost comunicate de oficialii francezi.
 
În timp ce la nivel mondial, francezii dau sute de milioane de euro pentru a-şi creşte prezenţa pe noi pieţe (săptămâna aceasta Lactalis a plătit peste 250 mil. euro, potrivit Reuters, pe un producător din India), în România grupul francez închide fabrici din zone cu tradiţie în prelucrarea laptelui.
 
Informaţiile privind închiderile de fabrici au fost publicate într-un document din Monitorul Oficial, singurul instrument prin care deciziile francezilor au ajuns în ultimii ani în atenţia opiniei publice. După ce au cumpărat afacerea LaDorna de la Jean Valvis, francezii şi-au derulat activitatea într-o discreţie maximă, nu au organizat conferinţe de presă, iar şefii companiei nu au răspuns în 2013 niciunei solicitări de interviu din partea ZF.
 
La fel ca în cazul primei închideri de fabrică - în 2011 secţia de producţie de brânză Cottage din comuna suceveană Dorna Arini a fost închisă şi echipamentele mutate în Polonia – informaţiile privind închiderile de secţii de anul trecut nu au venit de la acţionarii francezi sau de la managementul românesc, ci dintr-un document oficial.
 
 
Goana multinaţionalelor după optimizări
 
„Observ cu amărăciune că un număr de investiţii de succes în anii 2000 optează pentru diminuări de personal şi concentrări de producţie în monounităţi în loc să dezvolte şi să continue aceste investiţii pe o piaţă care va fi în creştere în următorii ani, mai ales că românii încep să consume iaurturi şi lactate la fel ca europenii, iar piaţa are în plus şi un potenţial de export“, a spus pentru ZF Valeriu Steriu, deputat şi membru în Comisia de agricultură, fără a comenta mai mult situaţia LaDorna, grup din care a făcut parte în perioada în care afacerea era deţinută de Jean Valvis.
 
Presa regională a relatat la jumătatea anului trecut despre intenţia francezilor de a închide fabrica de produse lactate şi brânzeturi din Târgu-Neamţ, în care lucrau 280 de angajaţi, potrivit sursei citate. La Târgu-Neamţ fabrica producea caşcaval sub brandul LaDorna. Potrivit datelor ZF, aceasta era singura fabrică de caşcaval a grupului în România.
 
Până la închiderea ediţiei reprezentanţii Lactalis nu au comentat informaţiile şi nu au comunicat dacă producţia de unt şi cea de caşcaval au fost mutate în altă fabrică din România sau într-un centru din Polonia sau Croaţia. Potrivit datelor ZF, francezii mai deţin în România o fabrică în judeţul Constanţa, unde se produce brânza telemea şi o unitate pentru lapte UHT în Vatra Dornei.
 
 
Adio telemea LaDorna, noul brand este President
 
De categoria telemea se leagă de altfel şi o altă mutare „marca“ Lactalis, anunţată de anul trecut şi finalizată în acest an. Astfel, telemeaua LaDorna este vândută de la începutul acestui an sub brandul President, marca-fanion a francezilor. Schimbarea a fost anunţată de Lactalis din primăvara anului trecut într-o campanie de comunicare în care consumatorii LaDorna erau informaţi că numai „numele se schimbă, reţeta rămâne aceeaşi“. Nici atunci reprezentanţii Lactalis nu au dorit să comenteze decizia de a renunţa la brandul LaDorna.
 
Ultimele date comunicate oficial de Lactalis (la începutul anului 2011) arătau că marca LaDorna era numărul unu pe piaţa de lapte UHT, iar compania era unul dintre cei mai importanţi trei producători în categoria brânzeturi albe.
 
În prezent piaţa brânzeturilor, estimată la 300 mil. euro (brânză şi caşcaval), este dominată de multinaţionale – Hochland, Bongrain (proprietarul Delaco) şi Friesland fiind cei mai mari jucători. Lor li se adaugă Covalact, Albalact şi Lactalis, dar şi mărcile private ale marilor reţele de magazine.
 
Dorna Lactate, cea mai mare companie din grupul LaDorna a avut în 2012 afaceri de 40 mil. euro şi a fost pe profit, cu un câştig net de 5 mil. euro, potrivit datelor Ministerului de Finanţe, însă numărul de angajaţi ai companiei era cu 230 de oameni mai mic faţă de 2008. Compania avea în 2012 un număr mediu de 530 de salariaţi. Dorna SA, a doua companie din grup, a fost şi ea pe profit în 2012, cu un rezultat net de 200.000 de euro şi a avut o cifră de afaceri de 20 mil. euro. Numărul de angajaţi a scăzut cu 120 de persoane faţă de 2008, astfel că producătorul mai avea 187 de angajaţi.
 
 
Dispar marile fabrici de lapte
 
România mai are doar opt fabrici mari de lactate (cu peste 250 de angajaţi), în condiţiile în care la finalul lui 2008 funcţionau 14 astfel de unităţi, iar în industrie mai sunt active în jur de 500 de companii, majoritatea cu mai puţin de zece angajaţi. Nu doar Lactalis a renunţat la centre de producţie în România, ci şi grupul FrieslandCampina care a renunţat anul trecut la fabrica de brânzeturi de la Ţaga, judeţul Cluj, cu o tradiţie de 43 de ani. În ultimii cinci ani cea mai marcantă ieşire de pe piaţa lactatelor a fost cea a producătorului israelian Tnuva, care în 2012 a pus lacătul pe fabrica din Popeşti-Leordeni, preluată ulterior de producătorul turc Sutaş.
 
Pentru a evidenţia situaţia din industria laptelui, Valeriu Steriu a făcut o paralelă între producţia laptelui şi industria cărnii, din care, la nivel local, se detaşează categoric antre­pre­norii români din producţia de mezeluri. „Dacă laptele a plecat către multinaţionale (Friesland a preluat Napolact, Lactalis a cumpărat LaDorna – n. red.), iar multinaţionalele se uită către optimizări în regiune şi au ales să închidă din fabrici, acest lucru nu este întâlnit la antreprenorii români din industria cărnii care, poate şi din patriotism, au încercat să-şi păstreze angajaţii şi fabricile“, a conchis Steriu.
 
 
Ce au decis în 2013 acţionarii francezi
 
- desfiinţarea secţiei de fabricare unt situată în Vatra Dornei
 
- desfiinţarea secţiei de fabricare produse lactate şi brânzeturi, manipulări, depozitări situată în satul Dorna Cândrenilor
 
- încetarea activităţii de producţie în cadrul fabricii de produse lactate şi brânzeturi situată în Târgu-Neamţ
 
- desfiinţarea secţiei de prelucrare lapte situată în satul Şaru Dornei
 
- desfiinţarea  secţiei de prelucrare lapte situată în satul Neagra Şarului
 
 
Lactalis are un nou CEO în România
 
Din noiembrie 2013 acţionarii francezi l-au schimbat şi pe şeful operaţiunilor din România. Anca Pasca, 35 de ani, fostul CFO al Dorna Lactate, este noul CEO al companiei. Pasca a lucrat mai bine de zece ani, până în martie 2012, în cadrul Carrefour. Din martie 2012 ea a fost director financiar (CFO) al Lactalis România. Dorel Radu, fostul CEO al grupului, a fost revocat din funcţie, potrivit datelor din Monitorul Oficial. Radu nu a comentat această informaţie până la închiderea ediţiei.
 
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.01.2014