Un broker român în City-ul londonez: Aici nu contează naţionalitatea. Respectul se câştigă prin muncă

Autor: Roxana Pricop 09.01.2014
În City-ul londonez, printre cele mai mari centre financiare ale lumii, nu există prejudecăţi cu privire la români şi nu contează naţionalitatea.
 
Respectul se câştigă în timp prin atitudine, muncă, rezultate şi integrarea în echipă, spune Ioana Pop, care lucrează din 2010 la Londra ca broker pe regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa) la firma de brokeraj Wood & Co.
 
În cartierul financiar al Londrei lucrează peste o sută de români pentru marile bănci de investiţii, firme de brokeraj, în consultanţă sau avocatură. Mulţi dintre ei au absolvit şi programe de MBA la mari şcoli de business pentru London Businss School.
 
Unul dintre expaţii români la Londra este Ioana Pop, care în 2010 a plecat din ţară în Marea Britanie pentru a lucra ca broker penru Wood & Co. firmă de brokeraj cu sediul central la Praga dar cu operaţiuni pe bursele din Europa Centrală şi de Est. Wood & Co intermediază tranzacţii şi pe bursa de la Bucureşti. La finalul anului trecut, Wood & Co. era al patrulea intermediar de la bursa din Bucureşti ca mărime. Până în 2010, Ioana Pop a coordonat mai mulţi ani echipa de brokeri a ING de la Bucureşti.
 
„Plecarea mea la Londra a venit în urma dorinţei unei noi provocări la nivel profesional şi a obţinerii MBA-ului la London Business School. Viaţa mea în România era una foarte bună înainte să plec. M-am mutat la Londra în 2010 în plină criză financiară şi am alternat studiile pentru MBA cu munca timp de 18 luni.“
 
Ea descrie viaţa la Londra ca „foarte alertă, dinamică şi pragmatică“. „Trebuie să evoluezi în permanenţă, să faci faţă competiţiei.“
 
Întrebată despre cum este percepută la locul de muncă, dacă există prejudecăţi despre români, Ioana Pop a răspuns: „Nu am simţit nicio prejudecată şi nu cred că este vorba de naţionalitatea pe care o ai. Respectul se câştigă în timp prin atitudine, muncă, rezultatele obţinute şi integrarea în echipă“.
 
Pe un tânăr care visează să lucreze în City ea îl sfătuieşte să vadă cariera nu ca pe un sprint, ci ca pe un maraton care începe din primii ani de şcoală. „Să aibă vise, să-şi aleagă foarte atent reperele, să fie perseverent, motivat şi cu mintea deschisă. Să încerce să iasă din acea zonă de confort cât mai des, să înveţe din greşeli şi să îşi construiască o reţea de cunoştinţe şi prieteni cât mai variată şi de calitate atât la nivel profesional, cât şi personal“.
 
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.01.2014