Cum puteai să baţi piaţa investind în cele mai rentabile acţiuni de pe bursă?

Autor: Adrian Cojocar 12.01.2014

Un portofoliu realizat din acţiunile celor mai rentabile 10 companii de la bursă cu ponderi egale ar fi generat anul trecut un câştig de 40%, care s-ar fi situat peste avansul de 30% al indicelui BET incluzând dividendele acordate de companii.



Ziarul Financiar a analizat indicatorul de rentabilitate a capitalurilor proprii (ROE) pentru 81 de com­panii listate pe bursă şi piaţa RASDAQ şi a selectat 10 societăţi care aveau cele mai mari rentabilităţi medii din ultimii cinci ani (perioada 2008 - 2012) pentru a vedea ce ran­da­mente ar fi adus acestea în anul bursier 2013.

Portofoliul a inclus acţiunile Elec­tro­argeş Curtea de Argeş (ROE pe cinci ani de 38,2%), SIF Transilvania, SIF Moldova, SIF Oltenia şi SIF Ba­nat-Crişana, cu rentabilităţi medii cu­prinse între 19,8% şi 16,5%, Conted Dorohoi (ROE - 17,4%), Rompetrol Well Ser­vices (ROE - 16,4%), Aerostar Ba­cău, Petrom şi Practic Bucureşti (PRBU), cu rentabilităţi medii ale capitaluri proprii în ultimii cinci ani cuprinse între 13,7% şi 13,2%.

Portofoliul format din aceste 10 acţiuni ar fi adus anul trecut un câştig total de 40%, peste cel adus de BET incluzând dividendele acordate de companii, care s-a cifrat la circa 30%.

Rentabilitatea capitalurilor proprii este un indicator de profitabilitate al companiilor care arată cât de rapid îşi cresc acţionarii societăţii averea cu profitul pe care firma îl generează. Faptul că un astfel de portofoliu ar fi generat un randament peste media pieţei arată că investitorii iau în calcul acest indicator, care este unul important pentru puterea companiei de a genera profituri.

Cele mai rentabile 10 acţiuni de pe bursă au adus anul trecut numai din dividendele acordate pe parcursul lui 2013 un câştig mediu de 11,2%.

Unul dintre motive este faptul că aceste companii se numără printre cele mai profitabile de la bursă şi din această cauză sunt mai dispuse să recompenseze acţionarii cu bani prin intermediul dividendelor.

De exemplu, SIF Transilvania şi-a recompensat anul trecut acţionarii cu un randament al dividendelor de 24,6%, iar randamentul dividendului în cazul Practic Bucureşti s-a cifrat la 23,4%. Randamente mari din dividende a mai avut anul trecut şi SIF Moldova (16,6%), respectiv Conted Dorohoi (16,4%). În total, opt din cele 10 companii cu cele mai rentabile de pe bursă au acordat dividende investito­rilor în acest an, cu randamente cuprinse între 6,3% şi 24,6%.

Dintre acţiunile cu cele mai mari rentabilităţi numai titlurile OMV Petrom fac parte din indicele BET în condiţiile în care o parte din aceste acţiuni nu sunt suficient de lichide şi vizi­bile pentru fondurile de investiţii, dar care pot să se afle în atenţia investi­to­rilor mai mici de pe bursă.

Randamentul mai scăzut de anul trecut al titlurilor Petrom şi Aerostar, care au adus cu dividende câştiguri de 16,2% şi respectiv 17,6%, s-ar putea da­tora faptului că aceste acţiuni s-au nu­mărat printre performerele anului precedent, cu câştiguri aduse în 2012 de 53% şi respectiv 58%. De asemenea, performanţa acţiunilor SIF Banat-Crişana, care s-au apreciat cu numai 6,5% în 2013, a fost afectată de faptul că noua conducere a societăţii a decis să nu mai distribuie niciun dividend către acţionari. Companiile rentabile s-ar putea număra şi în 2014 printre acţiunile câşti­gă­toare având în vedere dividendele ri­dicate care se prefigurează că le vor acorda investitorilor din profiturile realizate anul trecut.

Spre exemplu, producătorul de textile Conted Dorohoi şi-a majorat în primele nouă luni ale anului trecut pro­fitul cu 21,9%, până la 1,53 mil. lei, iar afacerile societăţii au urcat în aceeaşi perioadă cu 18%, ajungând la 13,2 mil. lei. De asemenea, profitul OMV Pe­trom a crescut în primele trei tri­mestre din 2013 cu 27%, la 3,66 miliarde de lei circa 831 de milioane de euro) în ciuda unui uşor declin al vânzărilor, cu 6%.

Rompetrol Well Services a înre­gistrat în primele nouă luni ale anului trecut printre cele mai mari rate de creştere ale indicatorilor financiari de pe bursă, afacerile majorându-se cu 37,7%, până la 95,6 milioane de lei (21,5 mil. euro), iar profitul net s-a cifrat la 23,9 mil. lei (5,4 mil. euro), mai mare cu 54,4% comparativ cu anul precedent.

După primele 11 luni ale anului trecut majoritatea SIF-urilor con­sem­nau profituri importante, de 214 mil. lei în cazul SIF Transilvania, 130 mil. lei pentru SIF Oltenia, în timp ce pro­fi­turile obţinute la aceeaşi dată de SIF Moldova şi SIF Banat-Crişana se cifrau la 99 mil. lei şi respectiv 83,5 mil. lei.

După primele şase luni din 2013 profitul Practic Bucureşti, firmă con­tro­lată de omul de afaceri Radu Dimofte, era în creştere cu 6,5% şi se ridica la 9,7 milioane de lei (2,2 milioane de euro).

Pe lângă cele 10 companii, ren­ta­bi­lităţi ridicate ale capitalurilor proprii au mai avut în perioada 2008 - 2012 BRD SocGen (ROE - 13,2%), Trans­gaz Mediaş (ROE - 13,2%), Banca Transil­vania (ROE - 11,8%), Bursa de Valori Bucureşti (ROE - 11%), Ropharma Braşov şi Zentiva Bucureşti cu renta­bi­lităţi medii de 10,8% şi respectiv 10,2%.

În ultimii ani, între rentabilitatea com­paniilor de pe bursă şi evoluţia ac­ţiunilor acestora a existat o corelaţie destul de puternică, companiile profi­tabile înregistrând creşteri însemnate, în timp ce cele aflate pe pierdere au consem­nat în general scăderi.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.01.2014