Cum arată economia din Alba, judeţul dominat de austriecii din industria lemnului

Autori: Andrei Cîrchelan , Adelina Mihai 14.01.2014

Ziarul Financiar începe astăzi un nou proiect editorial, „Economia judeţelor la raport“, prin care va aduce în prim- plan starea economei în profil teritorial. Cine sunt cei mai mari angajatori din fiecare judeţ, care sunt cele mai mari companii în funcţie de cifra de afaceri, dar şi care este lista ţărilor din care provin principalii investitori străini sunt doar o parte din informaţiile pe care cititorii ZF le vor regăsi la această rubrică.

Astăzi vom prezenta în detaliu „diagnosticul economic“ al judeţului Alba, care are o populaţie de peste 340.000 de persoane şi o economie bazată mai mult pe industria de prelucrare a lemnului şi industria alimentară, dar şi pe un oraş - Sebeş - unde şomajul este sub 3%, iar investiţiile trec de un miliard de euro.



Judeţul Alba este „gazda“ celor mai mari investiţii din Austria: firmele cu capital austriac din judeţ au avut în 2012 un rulaj cumulat de 2,96 miliarde de lei (665 mil. euro), potrivit unor calcule ale ZF bazate pe date de la Registrul Comerţului şi Banca Naţională a României. Fabricile de prelucrare a lemnului Holz­industrie Schweighofer şi Kronospan Sebeş sunt cei mai mari investitori austrieci din regiune, care au angajat în ultimii ani circa  2.000 de oameni din judeţul Alba. Cele două companii au avut în 2012 afaceri cumulate de 2,89 mld. lei (648 mil. euro), în creştere cu 11% faţă de anul anterior.

Cu un PIB per capita de puţin peste 6.400 de euro în 2013 (cu 3% mai scăzut decât valoarea PIB/capita la nivel naţional), „bună­sta­rea“ economică a judeţului a fost ge­ne­rată mai ales de investiţiile făcute în oraşul Sebeş. Numai Daimler AG, construc­to­rul ger­man  care deţine Mercedes-Benz, a anunţat anul tre­cut că va investi 300 de milioane de euro în ex­tin­derea fabricii pe care o deţine la Sebeş (parte a subsidiarei Star Transmission), aceasta fiind cea mai mare investiţie anunţată în industria com­ponentelor auto în ultimii ani. În total, in­vestiţiile făcute în acest oraş de către companii precum Daimler, Holz­indus­trie sau Kronoşpan au totalizat peste un mi­liard de euro.

În spatele cifrelor oficiale însă industria com­­ponentelor auto este o altă vertebră a in­ves­tiţiilor străine în judeţul a cărui reşedinţă, Alba-Iulia, a devenit anul trecut prima muni­ci­palitate din România care primeşte califi­ca­tiv de la agenţia de evaluare financiară Moody’s.

Tot pe segmentul procesării lemnului mai sunt activi în judeţ şi francezii de la Simpe, cu afaceri de 115 mil. lei anul trecut, în creştere cu 35% faţă de anul anterior. Franţa, ca ţară de provenienţă a capitalului, ocupă locul şapte în clasamentul judeţean al investitorilor străini. În acest context, autorităţile promovează în continuare industria lemnului pentru investiţii străine, chiar dacă în zonă sunt prezenţi jucători foarte puternici.