Financial Times: De drama secătuirii României de medici profită ţările bogate, inclusiv Marea Britanie, cea speriată de „invazia“ românilor

Autor: Bogdan Cojocaru 14.01.2014

Într-un reportaj realizat în România şi intitulat „Românii disperă că bogata Anglie le ia doctorii“, prestigioasa publicaţie financiară britanică Financial Times prezintă drama prin care trece sistemul românesc de sănătate din cauza plecării medicilor în ţările unde primesc salarii mai mari – Marea Britanie, Germania şi Franţa. În acelaşi timp, publicaţia atrage atenţia, prin vorbele unui chirurg român, că aceşti medici fac să funcţioneze sistemul de sănătate din Marea Britanie, una dintre ţările care nu privesc cu ochi buni muncitorii românii pentru că aceştia ar veni acolo pentru a le „fura“ beneficiile de asistenţă socială.

Într-una din rarele lui pauze, doctorul Florin Chirculescu stă jos, şi după un oftat adânc îşi aprinde o ţigară din pachetul recuperat din vraiştea de pe birou. El lucrează câte 60 de ore pe săptămână la Spitalul Universitar din Bucureşti. „Rămânem fără medici“, spune Chirculescu între două fumuri. Medicul în vârstă de 53 de ani este specialist în chirurgie toracică.

În Marea Britanie, dezbaterile legate de regulile privind migraţia forţei de muncă în Uniunea Europeană este dominată de predicţii că ţara va fi invadată de valuri de români şi bulgari slab pregătiţi profesional deoarece anul acesta au fost ridicate restricţiile care-i ţineau departe. Până acum temerile s-au dovedit total lipsite de temei.

Dar, pentru medicul Chirculescu, astfel de discuţii nu reuşesc să atingă o problemă mai gravă, aceea a unei potenţiale crize în sistemul public de sănătate cauzată de un alt tip de migraţie: exodul medicilor români în Germania, Franţa şi Marea Britanie.

„Noi suntem cei care ne-o vom lua în faţă, nu englezii“, spune el, vizibil frustrat. „Englezii se plâng că noi românii le vom fura beneficiile? Sunt speriaţi că vom abuza de sistemul lor de sănătate? E ironic, deoarece acest sistem le funcţionează mulţumită miilor de doctori români care lucrează în el.“

Scurgerea talentului din sistemul românesc de sănătate în ţările mai bogate din UE este dramatică: în ultimii doi ani, 30% din medicii rezidenţi au plecat din România, numărul de doctori reducându-se astfel de la 20.000 în 2011 la 14.000 anul trecut, spun datele oficiale. De când a intrat în UE, în urmă cu cinci ani, România a pierdut 14.000 de medici, iar motivul este simplu: bani mai mulţi. Salariul net al unui medic debutant din Bucureşti a fost de curând majorat de la 200 de euro la 350 de euro pe lună. În Marea Britanie, doctorii români pot câştiga până la 3.000 de euro pe lună dacă lucrează în ture de noapte, potrivit companiilor de recrutare.

Marea Britanie este una dintre ultimele state din UE care ridică restricţiile privind muncitorii români. Acum, că aceste bariere nu mai există, oficialii români se tem că şi mai mulţi medici vor pleca să lucreze în clinicile şi spitalele engleze.

Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor Români, spune că migrarea atâtor medici spre Vest a paralizat sistemul naţional de sănătate, lăsând multe comunităţi cu doar un specialist în boli de inimă la un milion de persoane.

„Dacă credeţi că situaţia este gravă în Bucureşti, la ţară situaţia este tragică. Aceia care lucrau acolo umplu acum golurile lăsate de cei care au plecat în afară“, spune el.

În Talea, un sat mic de munte aflat la aproximativ 130 de Bucureşti, ultimul medic general permanent a abandonat comunitatea cu 1.200 de locuitori în urmă cu trei ani şi s-a stabilit în Franţa, unde a găsit un loc de muncă mai bine plătit.

„Este un dezastru“, se plânge Ion Neguţescu, ţapinar din Telea, în timp ce taie buştenii pe strada principală a satului. „Sunt mulţi bătrâni aici şi au nevoie de asistenţă medicală, dar noi nu avem doctor, cel puţin nu unul care să stea aici tot timpul“, spune el.

Sorin Marin, un medic de familie dintr-un oraş aflat la 30 de minute de Telea, face naveta în micul sat o dată pe săptămână pentru a o ajuta pe soţia preotului local, o asistentă care se îngrijeşte de cabinetul medical şi oferă servicii de prim ajutor.

„Mă duc doar pentru că îi cunosc pe oamenii de acolo. Am început ca medic în Telea. Fac deplasările acestea în timpul meu liber şi pe cheltuiala mea. Multe alte sate sunt lăsate pur şi simplu fără doctori“, a explicat Marin.

Domnul Astărăstoae susţine că exodul medicilor a costat România, una dintre cele mai sărace state din UE, cu PIB-ul per capita mai mare doar decât cel al Bulgariei, aproximativ trei miliarde de euro în ultimii zece ani. Aceste pierderi reprezintă cât a investit statul în instruirea medicilor care au plecat din ţară. 

Principalii benficiari în urma exodului sunt Franţa, Germania şi Marea Britanie, fiecare dintre aceste ţări găzduind aproximativ 4.000 de medici români.

Oficialii guvernului român admit că în viitor exodul doctorilor ar putea pune probleme serioase, dar recunosc că nu pot face prea multe pentru a putea concura cu salariile din Vest.

„Marea Britanie ar trebui ca mai degrabă să ne mulţumescă şi nu să spună că românii vin acolo pentru beneficiile lor“, spune Mariana Câmpeanu, ministrul român al muncii.

Laurenţiu Marc de la A-Team, firmă care recrutează medici români pentru spitalele din Europa de Vest, a explicat că banii nu sunt singurul motiv al exodului. „Condiţiile de muncă nu sunt foarte bune aici şi dacă ei (doctorii) vor să se dezvolte profesional au mai multe şanse la Londra sau Berlin.“

La cel mai mare spital din Bucureşti, domnul Chirculescu spune că înţelege situaţia dificilă a colegilor săi şi se simte deznădăjduit. „Ca să fiu sincer, dacă aş fi fost un pic mai tânăr aş pleca şi eu fără să ezit. Este prea târziu pentru mine şi dacă ceva nu se schimbă, după ce generaţia mea moare, nu va mai rămâne niciun medic în ţară“, concluzionează el.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.01.2014