Care sunt companiile de pe bursă la care ASF insistă ca acţionarii majoritari să facă oferte de preluare

Autor: Adrian Cojocar 15.01.2014

Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS), Sinteza Ora­dea (STZ), Romcab Târgu-Mureş (MCAB), Amonil Slobozia (AMO) sunt doar câteva dintre companiile de la bursa din Bucureşti unde proprietarii acestora au fost sancţionaţi de către ASF cu amenzi sau avertisment pentru că nu au derulat ofertă publică în termenul prevăzut de lege.

Astfel de companii sunt o miză importantă pentru acţionarii minoritari pentru că în general acţiunile lor se tran­zacţionează la discounturi semnificative faţă de valoarile contabile, motiv pentru care minoritarii ar putea să primească un preţ mai bun decât cel de pe bursă în cazul în care ofertele au loc.

Acţionarii minoritari ai produ­că­to­rului de aspiratoare Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS) aşteaptă de peste trei ani o ofertă publică de pre­luare din partea firmelor care acţio­nează concertat şi deţin peste 33% din acţiunile companiei. Dacă anterior Cătălin Chelu era obligat de CNVM (actuala ASF) să demareze ofertă pu­blică, obligaţia privind derularea ofertei publice cade în prezent în sarcina lui Sergiu Burcă, el fiind şi amendat anul trecut de ASF.

Acesta trebuie să scoată din bu­zunar mai multe milioane de euro pen­tru a achiziţiona pachetele mino­rita­rilor.

Acţiunile Electroargeş au urcat anul trecut pe bursă cu 65% pe fondul rezultatelor financiare în creştere, dar şi al aşteptărilor cu privire la derularea unei oferte, iar capitalizarea companiei a ajuns în prezent la 11,9 mil. euro, valoare apropiată de capitalurile proprii ale companiei.

O altă companie de la bursă unde pro­prietarul este obligat de ASF să rea­lizeze ofertă de preluare este pro­du­cătorul de compuşi chimici Sinteza Oradea (STZ). Firma Chemark Invest, unde omul de afaceri Tibor Tincău deţine 50% din acţiuni, a preluat în 2012 un pachet de 51,8% din acţiuni de la Porto Petrol Timişoara şi a ajuns să con­troleze 80% din acţiunile Sinteza, însă nici până în ziua de astăzi nu a demarat ofertă publică deşi a fost în două rânduri amendat de ASF cu câte 100.000 de lei.