ProCredit are 20 mil. euro de la Fondul European de Investiţii pentru creditarea IMM-urilor

Autor: Ciprian Botea 14.01.2014

ProCredit Bank, un jucător de talie mică specializat în finanţarea afacerilor micro şi a producătorilor agricoli, a împrumutat 20 mil. euro de la Fondul European de Investiţii în cadrul programului JEREMIE pentru a acorda credite întreprinderilor mici şi mijlocii. Valoarea totală a finanţărilor care pot fi acordate se ridică la 40 mil. euro, contribuţia băncii fiind de 50% din valoarea fiecărui împrumut acordat.

Creditele vor fi acordate în condiţii preferenţiale, respectiv cu dobândă redusă cu 50% faţă de nivelul standard şi cerinţe minime de garanţii. ProCredit nu a precizat care este nivelul standard al dobânzii percepute de bancă, dar în medie IMM-urile se împrumută de la bănci la costuri de circa 10% pe an. Finanţările pot fi utilizate pentru investiţii sau capital de lucru.

Creditele pentru investiţii pot fi acordate pe maximum zece ani, iar cele pentru finanţarea capitalului de lucru pe maximum trei ani. Suma maximă care poate fi accesată printr-un astfel de împrumut este de un milion de euro. Firmele nu plătesc niciun comision pentru garanţia primită prin intermediu JEREMIE. 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.01.2014