Românii au investit 3,5 mld. lei în fonduri mutuale anul trecut

Autor: Roxana Pricop 14.01.2014

Fondurile mutuale au atras 3,5 miliarde de lei (795 mil.euro) de la investitori anul trecut ajungând astfel la un nivel record al activelor în administrare de aproape 13 miliarde de lei (2,95 mld.euro), faţă de 8,8 miliarde de lei la începutul anului.

Anul trecut, peste 30.000 de noi investitori şi-au plasat economiile în fondurile mutuale. Nu­mărul total de investitori în fonduri depăşeşte 271.000.

„Fondurile mutuale au ajuns la o dimensiune la care pot juca un rol important în economie. În prezent, pentru că titlurile de stat sunt printre cele mai mari investiţii ale fondurilor mutuale, acestea finanţează deficitul bugetar şi sunt un investitor de calibru în obligaţiu­nile emise de Tre­zoreria statului“, a spus Dragoş Neacşu, preşedintele societăţii de administrare Erste Asset Management, lider pe piaţa de fonduri cu active în gestiune de 5,9 mld. lei.

Cel mai performant fond mutual a fost Audas Piscator în 2013, cu un randament de 33% în euro, pariind pe deprecierea francului elveţian. Din rândul fondurilor de acţiuni, fondul Certinvest BET FI Index a adus un câştig de 30% investind în acţiunile celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.01.2014