Băsescu: Există un orizont de optimism privind eliminarea obligativităţii vizelor pentru SUA

Autor: Valentina Postelnicu 15.01.2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că există un orizont de optimism privind eliminarea obligativităţii vizelor de către Statele Unite ale Amercii pentru cetăţenii români, în viitorul apropiat. 



Preşedintele Traian Băsescu a declarat în cadrul întâlnirii anuale cu reprezentanţii misiunilor dilomatice acreditate la Bucureşti că accederea cât mai rapidă în programul Visa Waiver rămâne un obiectiv cheie în interacţiunea cu partea americană, reflectând atât statutul României de partener strategic, cât şi de stat membru UE.

"Pentru prima dată în ultimii ani, există un orizont de optimism privind eliminarea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români, în viitorul apropiat. Anul trecut, rata de recurs a cunoscut cea mai puternică scădere, de la 17% la 11,2%, condiţionat desigur de adoptarea de către Congresul Statelor Unite a legislaţiei care modifică criteriile de acces, în programul Visa Waiver", a adăugat preşedintele.

"România susţine Parteneriatul Strategic Transatlantic pentru comerţ şi investiţii, dintre SUA şi Uniunea Europeană", a mai spus şeful statului, apreciind că acesta este un proiect de primă importanţă pentru relansarea creşterii economice substanţiale pe ambele maluri ale Atlanticului.

Bulgaria, Croaţia, Cipru, România şi Polonia sunt singurele ţări din UE ai căror cetăţeni au încă nevoie de viză pentru a călători în SUA.