Sistemul energetic este extrem de expus la un blackout. Tarniţa-Lăpuşteşti devine o investiţie obligatorie

Autor: Roxana Petrescu 16.01.2014

„Suntem extrem de expuşi la un blackout (pană masivă de curent – n.n.) şi nu doar România. În decembrie, sistemul aproape a picat pentru că deodată un reactor de la Cernavodă s-a oprit, iar vântul nu a mers conform predicţiilor.“

Sistemul energetic local este din ce în ce mai expus la un blackout din cauza faptului că energia verde nu are în spate capacităţi de back-up, o astfel de situaţie fiind înre­gistrată în decembrie anul trecut. Cu toate acestea, dezvoltatorii de capacităţi de ener-gie verde nu par interesaţi să contribuie la finanţarea unei soluţii care ar proteja, până la urmă, şi investiţiile lor.

România a trecut prin două situaţii-li­mită când sistemul energetic a picat. Prima a fost pe 4 martie 1977, când a fost cutre-murul, iar a doua a fost pe 10 mai 1977, când o pană de curent masivă, de 4-5 ore, a produs pagube mai mari chiar decât cele înregistrate după cutremur, spun oamenii din domeniu. Potrivit datelor de la Banca Mondială, cutremurul din 1977, care a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter, a provocat  pagube de două miliarde de dolari.