BRD a devenit custodele averii BERD în România

Autor: Roxana Pricop 16.01.2014

BRD, prin divizia locală de servicii financiare Societe Generale Securities Services, a fost mandatată de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cel mai mare investitor instituţional în România, în calitate de bancă custode pentru România.

Potrivit unui comunicat emis de bancă, activele BERD sunt transferate treptat în custodia SGSS. Potrivit contractului de mandat, SGSS se va ocupa şi de decontarea tranzacţiilor bursiere şi OTC pe piaţa românească, suport pentru IPO-urile locale şi emisiunile de obligaţiuni guvernamentale listate pe piaţa primară, servicii de operaţiuni cu titluri şi de gestiune a trezoreriei derivate din operaţiunile de custodie.

BRD este printre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de depozitare şi custodie. Banca a preluat anul trecut depozitarea şi costodia activelor de peste 15 miliarde de lei ale Fondului Proprietatea  şi cele ale SIF Banat-Crişana (SIF1, active de 1,5 miliarde de lei).

BERD vrea să investească în acest an în România până la 600 milioane euro, nivel similar celui din 2013 şi din 2012, vizând în principal industria energiei şi sectorul bancar. Anul trecut, BERD a participat la oferta Romgaz cu 50 mil.euro cumpărând 1,9% din acţiunile producătorul de gaze şi a ieşit din acţionariatul Petrom