Început de an promiţător: bursele externe şi-au continuat raliul şi au atins noi maxime

Autor: Adrian Cojocar 16.01.2014

Cele mai importante burse internaţionale, cea din SUA şi cea din Germania, au atins miercuri noi maxime istorice după un început de an mai timid, marcat de corecţii uşoare.



În ultima săptămână creşterile s-au instalat din nou pe pieţele externe, indicele german DAX marcând miercuri un avans de 2% şi depăşind pentru prima dată pragul de 9.700 de puncte în urma unor rapoarte favorabile privind creşterea peste aşteptări a producţiei industriale din zona euro. Ieri, indicele consemna o scădere uşoară, de 0,12%.

Cel mai important indice al bursei americane, S&P 500, a crescut miercuri cu 0,5% şi a atins de asemenea un nivel record, de 1.848 de puncte, în condiţiile în care sezonul de raportări financiare pe trimestrul IV a debutat cu rezultate relativ bune pentru băncile americane.

În ultimii ani evoluţia bursei de la Bucureşti a fost puternic influenţată de mişcările de pe principalele burse internaţionale. Anul trecut, de exemplu, când principalii indici ai burselor din SUA şi Germania au câştigat 29,6% şi res­pectiv 25,5%, bursa de la Bucureşti a consemnat una dintre cele mai mari aprecieri din ultimii ani, indicele principal, BET, marcând un avans de 26,1%.

Brokerii spun că bursele interna­ţio­nale rămân pe o tendinţă ascendentă de care ar putea beneficia şi bursa de la Bucureşti, tendinţă susţinută de aşteptările privind o accelerare a ritmului de creştere economică precum şi lipsa ştirilor cu impact negativ de pe pieţe din ultima perioadă.

„Privind în ansamblu, creşterile din 2013 de pe pieţele de capital la nivel global, dar mai ales de pe cele europene, sunt antrenate de un singur factor determinant: depăşirea unei perioade de criză şi revenirea de la extreme pesimiste la care panica din pieţe a dus, în general, evaluările de active. Perspectivele de revigorare economică – cu precădere în Europa, unde criza iniţială a fost dublată de o criză severă a datoriilor suverane – au fost în 2013 şi sunt în continuare anticipate de pieţele financiare în avans. Totuşi, sunt anumite burse europene care nu s-au comportat la fel de bine ca şi cea germană şi care au un potenţial de creştere şi mai amplu în acest an: dintre cele dezvoltate numesc Austria, iar dintre cele emergente, ţările Europei Centrale şi de Est, cu bursa de la Bucureşti în prim-plan”, spune Dan Rusu, şeful departamentului de analiză al firmei de brokeraj BT Securities.

El crede că, dat fiind contextul internaţional favorabil, indicele BET ar putea încheia anul 2014 în jurul nivelului de 7,500 de puncte, cu 15% peste actualele niveluri, iar BET-FI s-ar putea plasa între 40,000 şi 41,500 de puncte, peste maximul din anul 2010.

„Vedem eventualele corecţiile ce s-ar manifesta pe parcurs ca oportunităţi de investire”, mai spune Rusu.

Analiştii din grupul Erste se aşteap­tă ca ritmul de creştere a economiei SUA să accelereze puternic în acest an, în timp ce statele europene să-şi continue revenirea economică modestă.

„Pe fondul ratelor mici de dobândă, lichidităţilor importante care există pe pieţe şi revenirii economice, perspec­tivele pentru piaţa globală de acţiuni trebuie privită cu optimism în 2014. Nu în ultimul rând, ca urmare a creşterii apetitului pentru risc al investitorilor, indicii pieţelor princi­pale ar trebui să marcheze creşteri de până la 5% în primele trei luni ale anului”, spun analiştii de la Erste.

Potrivit acestora, perspectivele privind pieţele europene de acţiuni s-au îmbunătăţit pe fondul scăderii ran­damentelor la obligaţiunile statelor de la periferia zonei euro, în special Italia şi Spania, care contribuie cu precădere la aprecierea acţiunilor bancare.

În ceea ce priveşte bursa ame­ricană, aceştia consideră că aştep­tările privind îmbunătăţirea pro­fitu­rilor companiilor în concordanţă cu men­ţinerea unei volatilităţi scăzute pe pieţe încurajează investitorii să continue să investească în acţiuni.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.01.2014