OMV, Renault, Carrefour, Vodafone au explodat pe bursele străine. Pentru România acesta ar putea fi semnalul unei noi etape investiţionale

Autor: Ioana David 17.01.2014

Patru dintre companiile-mamă ale celor mai mari 20 de firme româneşti au avut o creştere pe bursele interna­ţio­nale de până la 53% în 2013, rezul­tate care vin în condiţiile în care bur­sele din Occident au avut cel mai bun an de după criză. În Ger­mania şi în SUA, spre exem­plu, bursele au ajuns la maxime istorice.

Astfel, acţiunile OMV, grup aus­triac care deţine cel mai mare producător de petrol şi gaze, Petrom, s-au majo­rat cu aproape 30%, în timp ce titlurile Voda­fone au câştigat mai bine de 50%. Carre­four, grup de origine franceză, care pe piaţa locală operează o reţea de peste 160 de magazine, a crescut cu 49%.

Un rezultat foarte bun a înregistrat şi Re­nault, proprietarul Automobile Dacia, cel mai mare constructor auto român, acţiunile sale ma­jo­rându-se cu 43%.

Din punct de vedere macroeconomic, la nivel mondial au existat semnale de revenire, iar ana­liştii notează că 2013 a fost un an bun pentru com­paniile din industrii ciclice.  Euforia de pe Bursă poate da semnalul că toate aceste firme sunt pregătite de noi investiţii inclusiv în România.