Ipotecarele în lei au ajuns la acelaşi preţ cu cele în euro

Autor: Ciprian Botea 19.01.2014
Stocul creditelor în lei acordate pentru achiziţia de locuinţe a depăşit 3 miliarde de lei în noiembrie după accelerarea vânzărilor în toamna trecută, ca rezultat al mutării programului Prima casă exclusiv pe lei şi al scăderii dobânzilor. Circa 2.000 de credite ipotecare în lei au fost vândute în luna noiembrie.
 
Costul leilor pe piaţa interbancară a scăzut în prezent la minime istorice, iar băncile au ajustat la rândul lor dobânzile la creditele în lei. La nivelul actual de 2% al Robor la 3 luni (indicatorul utilizat ca referinţă pentru costul creditelor de retail) un credit în lei a ajuns la o dobândă efectivă egală cu cea a unui credit în euro.
 
Astfel, rata lunară la un credit de 180.000 de lei (echivalentul a 40.000 de euro) contractat pe 30 de ani porneşte la 950 de lei (210 euro). Suma de rambursat până la finalul contractului este de 363.000 de lei, iar dobânda efectivă este de 5,7% pe an. Spre comparaţie, un credit în euro de aceeaşi valoare are o rată lunară de 220 de euro.
 
Creditele în lei au fost ocolite mult timp de clienţi tocmai din cauza dobânzilor prea mari. De exemplu, rata la un credit în lei era cu circa 30% mai mare faţă de rata la un ipotecar în euro la începutul anului trecut. Bancherii au promovat în trecut agresiv împrumuturile în valută, în condiţiile în care aveau resurse ieftine de la băncile-mamă din străinătate.
 
Dispariţia acestor resurse au forţat bancherii să mizeze mai mult pe creditele în lei, strategia acestora fiind sprijinită şi de politica de relaxare monetară a băncii centrale. Dobânda-cheie la lei a fost redusă cu 1,5 puncte procentuale în ultima jumătate de an, la un minim de 3,75% pe an.
 
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.01.2014