„În Italia nu mai poţi comasa terenuri agricole ca în România“

Autor: Gabriel Razi 19.01.2014

Italianul Mario Costariol (56 de ani), care spune că în anii ‘90 a asistat statul român la redactarea primei legislaţii în domeniul societăţilor comerciale, are afaceri de peste 3 milioane de euro anual dintr-o fermă de 4.000 de hectare în judeţul Olt şi are în plan să se extindă cu încă 25%.

Cea mai mare parte a terenurilor din ferma investitorului sunt luate în arendă de la mici proprietari locali, mai puţin de 400 de hectare fiind achiziţionate în istoria de nouă ani a companiei.

„În Italia nu poţi avea o fermă precum cea din România din cauza infrastructurii din mediul rural, din cauza satelor. În agricultura din România există oportunităţi pentru a beneficia de economii de scală“, spune Mario Costariol, CEO şi acţionarul majoritar al companiei italiene de consultanţă Eurecna, care deţine 60% din acţiunile firmei locale Energia Verde SA.

Cu ferma sa, el se află într-un club restrâns al agriculturii locale din care fac parte cele 1.000 de companii cu peste 1.000 de hectare de teren arabil. Aceste businessuri acoperă 20% din cele 8,8 mil. ha de teren arabil ale României. În judeţul Olt, Energia Verde SA este una dintre primele zece companii în funcţie de dimensiunea exploataţiei agricole.

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.01.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.