Un american econom s-a pensionat la 30 de ani. Este posibil şi în România?

Autor: Adrian Cojocar 20.01.2014

Pentru cei mai mulţi dintre oameni ideea de pensionare timpurie este de domeniul fantasticului, ba chiar unii se întreabă dacă vor reuşi să se pensioneze vreodată, însă un american a dovedit că se poate, scrie publicaţia online Marketwatch.

Pete, care nu şi-a dezvăluit numele de familie pentru a-şi proteja intimitatea, povesteşte pe blogul lui cum reuşeşte să trăiască de opt ani de zile cu soţia şi un copil din banii pe care i-a agonisit până la vârsta de 30 de ani, care spune el, îi ajung să trăiască fără să mai muncească până la sfârşitul vieţii.

De când şi-a lansat blogul, în aprilie 2011, acesta a fost vizitat de peste 4 milioane de oameni.

Pete povesteşte pe blogul lui că încă din tinereţe era o persoană care nu cheltuia tot ce câştiga şi îi plăcea să pună câte un ban deoparte, iar soţia lui îi împărtăşea acest obicei.

După ce a obsolvit facultatea în 1997 cei doi s-au mutat împreună şi după mai mulţi ani în care amândoi au avut un program de lucru normal în sectorul tehnologiei, au strâns o mică avere.

La sfârşitul anului 2005 cei doi aveau în conturile de economii circa 600.000 de dolari şi deţineau de asemenea o casă care nu era ipotecată, moment în care tinerii căsătoriţi au încetat să mai muncească şi s-au pensionat timpuriu pentru a se dedica creşterii copilului.

Pete spune că suma de 600.000 de dolari nu este o sumă arbitrară, ci reprezintă de circa 25 – 30 de ori cheltuielile anuale proprii.

După ce a citit mai multe cărţi de investiţii în acţiuni şi-a dat seama că dacă strânge această sumă ar putea să câştige anual un randament de 4% în perpetuitate, adică circa 24.000 de dolari, bani suficienţi pentru a acoperi cheltuielile anuale ale familiei lui.

Cei trei membrii ai familiei duc însă o viaţă foarte modestă pentru o familie tipică americană, cu un buget anual de circa 25.000 de dolari (circa 2.080 de dolari/lună). Deţin o maşină, dar în principal utilizează biciclete pentru a se deplasa. Cina în oraş este un lux ocazional, iar ieşirile la cumpărături sunt mai degrabă evitate.

Pete spune că el şi familia sa a învătat să se bucure de viaţă şi cu bani puţini, chiar dacă nu poate să cumpere tot ce şi-ar fi dorit, cum ar fi o maşină Acura NSX, pentru că pune un preţ mai mare pe libertatea financiară, iar acest lucru exclude multe dintre achiziţiile pe care le-ar fi făcut în mod normal.

Americanul spune că oricine este capabil să se pensioneze timpuriu, iar perioada în care poate să reuşească acest lucru depinde strict de cât de mult reuşeşte să reducă cheltuielile personale şi să economisească astfel bani într-o perioadă cât mai scurtă de timp.

Pete mai spune că în momentul în care cineva va înţelege cu adevărat ce înseamnă fericirea îşi va da seama că achiziţionarea mai multor lucruri nu-l va face mai fericit şi spune că de bază sunt relaţiile strânse cu diverse persoane, sănătatea, o muncă pe care o faci din plăcere, o şansă să fi creativ şi bucuria de a ajuta pe alţii.

Blogul lui Pete poate fi consultat la adresa de mai jos:

http://www.mrmoneymustache.com/