Aeronava prăbuşită în judeţul Alba: Victimele accidentului, căutate de pompieri, poliţişti, jandarmi şi salvamontişti

Ziarul Financiar 20.01.2014

Medicii şi echipajul avionului care a aterizat forţat într-o zonă muntoasă accidentată de la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor sunt căutaţi, luni seară, la patru ore şi jumătate de la accident, de peste 70 de pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti şi salvamontişti, potrivit IGSU. 

"Peste 70 de pompieri salvatori din judeţele Cluj, Bihor, Mureş, şi Alba sunt implicaţi în acţiunea de căutare-salvare a persoanelor care au suferit în urma accidentului aviatic. Acestora li s-au alăturat efective ale jandarmeriei montane, poliţiei, echipe de salvamontişti şi angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de Inspectoratul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Potrivit sursei citate, echipele de salvatori se deplasează, pe jos, spre locul unde a fost semnalat accidentul, însă condiţiile de la faţa locului sunt foarte greoaie, respectiv zăpadă care, pe alocuri, depăşeşte 50 de centimetri, teren împădurit, în pantă, şi vizibilitate redusă.

Oficiali din IGSU au precizat, pentru MEDIAFAX, că operaţiunea de căutare se desfăşoară "în cerc", fiind acoperite sectoare a căror restrângere ar urma să ducă la găsirea victimelor.

IGSU mai spune că pompierii salvatori vor continua misiunea de salvare, indiferent de aceste condiţii greoaie, până ce vor ajunge la locul accidentului pentru a acorda primul ajutor supravieţuitorilor.

Prim-adjunctul şefului ISU Alba, col. Cornel Oprişa, a declarat corespondentului MEDIAFAX că echipele de cercetare caută avionul aterizat forţat la limita dintre judeţele Cluj şi Alba, acesta nefiind localizat.

Oprişa a spus că sunt trei direcţii de căutare şi că sunt peste o sută de persoane implicate în acţiuni din judeţele Cluj, Alba, Hunedoara.

Şeful Ocolului silvic de la Poiana Horea a declarat anterior că echipele de intervenţie caută, la pas, în toată zona Ursoaia, şi că la operaţiune participă şi aproximativ 200 de localnici.

Aeronava, de tip BN2, a plecat, luni după-amiază, de la Bucureşti spre Oradea, şi a fost nevoită să aterizeze forţat în jurul orei 16.00, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşi să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.

La bord se aflau patru medici, o asistentă şi doi membri ai echipajului de zbor, avionul fiind pilotat de Adrian Iovan.

Echipa medicală din avionul care a aterizat forţat urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, dr. Victor Zota, coordonator de transplant.

Potrivit lui Zota, echipa medicală era condusă de medicul Radu Zamfir de la Fundeni şi era formată din doctorii Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş.

Toate cele şapte persoane aflate în avionul cu medici care a aterizat forţat, luni după-amiază, au fracturi şi răni, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.

În zona unde a aterizat forţat avionul a fost trimis şi un elicopter de la SMURD Mureş, însă acesta a fost nevoit să se retragă, din cauza ceţii.