Şeful ROMATSA a demisionat. Cine este Aleodor Marian Frâncu, managerul “privat” care de fapt este de stat şi care câştiga peste 9.000 de euro pe lună

Autor: Adelina Mihai 22.01.2014

Aleodor Marian Frâncu, directorul general al ROMATSA (Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian, o regie autonomă de stat cu afaceri anuale de aproape 160 de milioane de euro, şi-a înaintat demisia Consiliului de Administraţie, "pentru liniştea şi stabilitatea instituţiei".  Decizia a venit în contextul în care autorităţile au avut reacţii încete şi nu şi-au asumat responsabilităţi în cazul accidentului prin care doi oameni şi-au pierdut viaţa, după ce un avion a aterizat forţat luni, într-o zonă muntoasă, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

Frâncu: Am demisionat pentru liniştea şi stabilitatea instituţiei

 Declaraţia de avere Aleodor Marian Frâncu

 CV Aleodor Marian Frâncu

ROMATSA, o regie autonomă de stat aflată în subordinea ministerului Transporturilor, îşi căuta în toamna anului trecut un nou director general şi un nou director financiar, această companie fiind inclusă în proiectul de introducere a managementului privat la companiile de stat. Regia deţine monopolul serviciilor de trafic aerian. Astfel, în luna octombrie, ROMATSA a publicat un anunţ pentru recrutarea de CEO şi CFO, ca urmare a aplicării unor prevederi din ordonanţa 109 din noiembrie 2011, care stabileşte reguli clare de guvernanţă corporativă pentru regiile autonome şi societăţile comerciale controlate de stat, de la alegerea membrilor consiliului de administraţie până la transparenţă în publicarea rezultatelor financiare şi a hotărârilor adunărilor generale ale acţionarilor. Toate recrutările de manageri privaţi de la Ministerul Transporturilor au fost făcute de către consorţiul format din firma de audit şi consultanţă PwC, headhunterul George Butunoiu şi avocaţii de la D&B David şi Baias. Contactat de ZF, head hunterul George Butunoiu a spus că nu s-a ocupat de selecţia candidaţilor pentru ROMATSA, având în vedere că instituţia este regie autonomă şi nu companie de stat, ceea ce înseamnă că poate opta pentru management privat sau nu. 

Frâncu lucrează din 2006 în cadrul ROMATSA, unde a ocupat, pe rând, funcţiile de preşedinte şi director general, director general adjunct (departamentul strategii, coordonare, programe şi relaţii internaţionale), director al direcţiei de strategii, coordonare, programe şi relaţii internaţionale, şef serviciu coordonare programe şi director dezvoltare centre de profit (ultima funcţie de dinainte să fie numit din nou director general, în mai 2012).

În perioada 2005 -2006, el a fost şef al cancelariei primului ministru Călin Popescu Tăriceanu (PNL), iar în perioada 2001 -2004 a mai lucrat în cadrul ROMATSA, ca expert coordonator.

Anterior, a mai lucrat în cadrul Organizaţiei Europene a Aviaţiei Civile, în cadrul Ministerului Transporturilor şi în cadrul Aeroportului Internaţional Otopeni din Capitală. Este absolvent al facultăţii Energetice din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti, unde are şi un doctorat.

Potrivit declaraţiei sale de avere din 2013, Aleodor Frâncu a încasat în 2012 un venit anual de 501.068 de lei, adică 41.755 de lei pe lună (9.370 de euro lunar) din funcţia pe care o avea la ROMATSA. El deţine un autoturism marca Audi şi unul marca Jaguar, precum şi o barcă Crownline.

ROMATSA a avut în 2012 o cifră de afaceri de 158,7 milioane de euro (în scădere cu 10% faţă de 2011), un profit net de 2,1 milioane de euro (cu 80% mai mic decât în 2011) şi peste 1.500 de angajaţi.