Surpriză la BVB pe final de program: Câteva tranzacţii mai mari au salvat lichiditatea

Autor: Stefan Musgociu 22.01.2014

Bursa a stagnat pentru a doua zi consecutiv, într-o piaţă unde cei mai mulţi au continuat să fie prudenţi la tranzacţionare, iar rulajul a fost salvat de câteva tranzacţii mai mari realizate în ultima oră a şedinţei cu acţiunile Fondului Proprietatea, Romgaz şi SIF Moldova.

 



Piaţa a crescut cu 0,3% la debutul şedinţei, însă după prima jumătate de oră s-a întors în imediata apropiere a nivelului de marţi şi a apoi a fluctuat nesemnificativ până la mijlocul şedinţei. În a doua parte a zilei, piaţa a fost uşor pe verde, iar la închidere, indicele general al Bursei, BET-C, era cu numai 0,04% peste nivelul de marţi.

La fel ca în precedentele şedinţe, rulajele au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni tranzacţionate, cei mai mulţi investitori continuând să adopte poziţii de aşteptare. Rulaje de peste 500.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Puţinii investitori prezenţi la transfer au realizat operaţiuni de 26,7 milioane lei (5,9 milioane euro), cu 50% peste rulajul de marţi, de 17,8 milioane lei (3,9 milioane euro). Aproape două treimi din lichiditatea de miercuri a fost acoperită de tranzacţiile operate în ultima oră cu pachete mai mari de acţiuni Fondul Proprietatea (FP), Romgaz (SNG) şi SIF Moldova (SIF2). Transferurile au fost realizate la preţuri apropiate de ultimele cotaţii de marţi.

În acelaşi timp, aproape 80% din rulajul pieţei a fost reprezentat de câte două deal-uri cu titluri SIF Moldova (3 milioane lei) şi BRD (1,3 milioane lei), precum şi de transferurile realizate direct în piaţa principală cu acţiunile Fondului Proprietatea (7,4 milioane lei), Romgaz (4,1 milioane lei), SIF Oltenia (1,6 milioane lei), SIF Moldova (1,3 milioane lei), OMV Petrom (1,1 milioane lei) şi SIF Transilvania (1,1 milioane lei).

Deal-urile cu acţiunile SIF Moldova (SIF2) au fost efectuate la un preţ cu 0,13% peste închiderea de marţi, iar tranzacţiile negociate cu titlurile BRD (BRD) au fost realizate la o cotaţie cu 0,33% sub ziua anterioară.

Pe piaţa principală, acţiunile SIF Moldova au crescut cu 0,13%, la 1,51 lei, iar titlurile BRD au scăzut cu 0,44%, la 9,1 lei. Operaţiunile din piaţa principală cu acţiunile SIF Moldova au însumat 1,3 milioane lei, iar titlurile BRD au înregistrat un rulaj de doar 27.000 de lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în creştere cu 0,16%, însă indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 0,21%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,31%.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,17%, iar indicele extins BET-BK a urcat cu 0,39%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 483.000 de lei, faţă de 311.000 de lei în şedinţa anterioară.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,2%, în timp ce majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est avansau cu până la 0,9%.

Marile pieţe europene au deschis şedinţa în creştere uşoară, însă apoi au trecut pe scădere după publicarea unor date peste aşteptări privind şomajul în Marea Britanie, care au alimentat temerile unor dintre investitori că banca centrală a ţării ar putea creşte dobânzile mai repede. În a doua parte a zilei, pieţele vest-europene au revenit în imediata apropiere a nivelurilor de marţi.