Luptă în trei pentru energia nucleară, Enel a luat „grosul“

Autor: Radu Bostan 22.01.2014

Nuclearelectrica (SNN), societatea de stat care deţine centrala de la Cernavodă, a vândut ieri pe bursa de energie OPCOM o cantitate de electricitate echivalentă cu 2% din producţia estimată pentru acest an, urmând să încaseze în total 8,1 milioane de euro pentru energia livrată între 1 februarie şi 30 aprilie.

În condiţiile în care traderii anticipau un interes redus pentru energia contractată bilateral în perioada de primăvară, oferta Nuclearelectrica s-a bucurat de interesul a trei furnizori de energie, care au licitat preţuri chiar şi cu 4 lei pe MWh peste preţul de pornire, de 169 lei pe MWh.

Grupul italian Enel, prin companiile de furnizare a energiei deţinute pe piaţa locală, şi-a adjudecat cea mai mare parte din electricitatea vândută de Nuclearelectrica, urmând să plătească producătorului 31 milioane de lei (6,9 milioane de euro). Restul energiei se va duce către furnizorul privat Transenergo Com, care va plăti 1,2 milioane de euro. Deşi a licitat pentru fiecare din cele 15 pachete de energie, firma de stat Electrica Furnizare nu a câştigat niciun pachet. Radu Bostan

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.01.2014