Dumitraşcu: Nu pornim din start cu ideea listării Hidroelectrica şi pe altă bursă, aşteptăm să vedem ce propune brokerul

Autor: Roxana Pricop 22.01.2014

Gabriel Dumitrşcu, şeful direcţiei de privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, a declarat că listarea şi pe o altă bursă a acţiunilor Hidroelectrica nu este luată în calcul din start, ci doar dacă această propunere este făcută de brokerii care intermediază oferta în cazul în care nu există suficientă cerere internă.

„Suntem deschişi. Nu pornim din start cu listarea Hidroelectrica şi pe altă bursă, aşteptăm să vedem ce propune brokerul care se va ocupa de intermedierea listării. Dacă brokerul ne convinge că există suficientă cerere internă pentru a face listarea Hidroelectrica doar la Bucureşti, atunci ne vom gândi la această propunere“, a spus Dumitraşcu.

Declaraţia făcută ieri de oficialul Departamentului pentru Energie marchează o schimbare de atitudine faţă de listarea Hidroelectrica în condiţiile în care anul trecut oficialii din Departamentul pentru energie s-au declarat foarte mulţu­miţi de rezultatul listării Romgaz şi pe bursa de la Londra, iar Constantin Niţă, ministrul delegat pentru energie, a declarat că următoarele listări pe care le va face (Hidroelectrica, Electrica, CE Oltenia) vor fi listări duale prin vânzarea de acţiuni pe bursa de la Bucureşti şi certificate de depozit (GDR-uri) la Londra.

WikiZF: Profilul companiei Hidroelectrica

La propunerea consorţiului condus de Goldman Sachs, statul a decis că e mai bine să listeze Romgaz, cea mai profitabilă companie din portofoliu, şi pe bursa de la Londra prin intermediul unor instrumente financiare numite GDR-uri. Însă doar din subscrierile făcute de investitorii de retail oferta Romgaz a fost subscrisă integral. Astfel că listarea prin GDR-uri a companiei Romgaz a stârnit nemulţumiri pe piaţa locală de capital.

Acum Goldman Sachs s-a înscris, alături de alte patru bănci internaţionale, şi pentru a intermedia listarea Hidroelectrica. În prezent este în plină desfăşurare procedura de selecţie a brokerului care va intermedia vânzarea unui pachet de 15% din acţiunile Hidroelectrica în vederea listării la bursă. Câştigătorul ar putea fi anunţat vineri seara sau luni. Pentru intermedierea listării Hidroelectrica s-au înscris cinci consorţii din care fac parte JPMorgan, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley şi Deutsche Bank.

Şeful Departamentului pentru Energie a dat asigurări că România se va ţine de calendarul de listări asumat faţă de Fondul Monetar Internaţional şi că listarea Hidroelectrica va fi gata din punct de vedere tehnic până în iulie, momentul efectiv al lansării ofertei urmând a fi decis în funcţie de condiţiile de piaţă. În iunie, ar urma să fie gata şi listarea Electrica prin vânzarea unui pachet de majoritar de 51% din acţiuni. Dumitraşcu a precizat că listarea Hidroelectrica ar trebui să aibă loc la o distanţă de cel puţin patru luni de listarea Electrica, astfel încât investitorii care au subscris la prima ofertă, şi au avut o alocare pro-rata, să primească înapoi fondurile neutilizate şi să poată participa şi la cea de-a doua listare.

În luna octombrie, ar urma să fie listat şi Complexul Energetic Oltenia prin vânzarea unui pachet minoritar de către stat. Înainte de a face listarea, statul va scoate minele Berbeşti şi Alunu din Complexul Energetic Oltenia pentru a eficientiza compania. Cele două unităţi de exploatare a lignitului ar urma să fie preluate, împreună cu peste 1.000 de salariţi, de CET Govora, potrivit lui Dumitraşcu.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.01.2014