Avertismente pentru Davos: Criza a lovit „cataclismic“ încrederea în instituţii, iar existenţa UE ar putea fi pusă în pericol de inegalităţile dintre nordul excedentar şi sudul deficitar ale Europei

Autor: Ioana Tudor 22.01.2014

Criza care a lovit economia mondială în 2008 a produs răni încă nevindecate, iar una dintre cele mai grele moşteniri lăsate de aceasta este reducerea „cataclismică“ a încrederii populaţiei în instituţiile clădite în ultimii 100 de ani, este avertismentul dat de la Davos de Angel Gurria, secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), o organizaţie ce reuneşte cele mai dezvoltate naţiuni ale lumii. În Europa, discrepanţele uriaşe dintre nordul bogat şi sudul sărac ar putea lovi chiar temelia Uniunii Europene, cel mai ambiţios proiect european pe timp de pace, a atenţionat Comisia Europeană.

„Situaţia se îmbunătăţeşte, iar noi ne-am învăţat lecţiile, dar moştenirea crizei reprezintă o povară imensă“, a declarat Angel Gurria pentru postul american de televiziune CNBC. El este prezent la Forumul Economic Mondial, un eveniment ce reuneşte în fiecare an în staţiunea montană elveţiană Davos pe cei mai puternici politicieni şi oameni de afaceri din întreaga lume. Tema de anul acesta a forumului este accentuarea dezechilibrului din distribuirea bunăstării în societate. „Avem creştere lentă, şomaj ridicat, inegalităţi tot mai mari şi reducerea cataclismică a încrederii populaţiei în instituţiile create în ultimii 100 de ani. Toate acestea ne îngreunează considerabil revenirea“, a subliniat Gurria.

Lipsa investiţiilor şi a creşterii locurilor de muncă sunt încă probleme majore, iar dacă acestea nu vor fi rezolvate creşterea va întârzia să apară, a explicat el. „Sunt două probleme. Una dintre ele, care ar trebui să ne dea mult de gândit, este aceea că nu există investiţii, iar investiţiile generează creşterea de mâine. A doua problemă este nepotrivirea dintre calificarea forţei de muncă şi cerinţele pieţei“, a spus Gurria insistând că „trebuie să găsim o rezolvare acestor probleme ... şi cel mai important a celor legate de locuri de muncă, unde nu se văd îmbunătăţiri.“

În Europa, o analiză a Comisiei Europene privind situaţia angajărilor şi evoluţiile sociale din Europa în 2013 atrage atenţia că adâncirea discrepanţelor economice dintre statele bogate din nordul zonei euro şi cele sărace din sud ameninţă chiar fundamentele Uniunii Europene. Moneda unică europeană alimentează inegalităţile, iar pierderea suveranităţii prin abandonarea monedei naţionale în urma primirii statutului de stat membru al zonei euro a dus la „creşterea şomajului şi accentuarea problemelor sociale“ în multe ţări, scrie The Telegraph citând raportul întocmit de comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune Laszlo Andor (foto).

Pentru că şi-au pierdut capacitatea de a devalua monedele naţionale pentru a creşte competitivitatea, ţările din zona euro au fost nevoite să reducă nivelul de trai la cote fără precedent după Marea Depresiune economică, prin tăierea salariilor şi ţinerea sub control a preţurilor. Spre exemplu, în Grecia veniturile populaţiei au scăzut cu peste 30%.

Această politică a avut hibe şi dezavantaje, mai ales în ceea ce priveşte şomajul şi problemele sociale, se arată în raport. Acesta scoate în evidenţă prăpastia imensă care se lărgeşte între statele din nordul zonei euro, unde rata medie a şomajului este de 7%, şi cele din sud, unde rata şomajului a urcat la 17%. „Lipsa locurilor de muncă şi diferenţele sociale sunt un semn că UE nu îşi îndeplineşte obiectivul fundamental, de a ajuta toate statele membre.“

Europarlamentarul Martin Callanan, lider al grupului politic eurosceptic al conservatorilor şi reformiştilor europeni, consideră că raportul prezintă cu acurateţe consecinţele aderării la zona euro şi spune că onestitatea comisarului va fi privită ca erezie de instituţiile europene.

„Reducerea salariilor şi slăbirea stabilizatorilor economici în fiecare ţară membră a zonei euro luată separat a avut ca efecte asupra celorlalte reducerea cererii externe deoarece statele zonei euro sunt interdependente“, spune Callanan.

De asemenea, raportul critică Banca Centrală Europeană şi strategia Comisiei Europene şi concluzionează că devaluarea internă nu funcţionează şi alimentează recesiunea în zona euro, care se târăşte în urma Statelor Unite şi a Marii Britanii în ceea ce priveşte creşterea economică.

 

Bogaţii de la Davos vor deveni anul acesta şi mai bogaţi

Miliardarii care participă la ediţia de anul acesta a Forumului Economic Mondial de la Davos se aşteaptă ca anul viitor să revină în exclusivista staţiune montană elveţiană şi mai bogaţi, în special datorită câştigurilor din pariurile bursiere, scrie Bloomberg. O parte dintre aceşti miliardari, printre care Aliko Dangote, cea mai bogată persoană de pe continentul african, şi mogulul irlandez al telecomunicaţiilor Denis O’Brien, au spus la Davos că acţiunile vor creşte, dobânzile vor rămâne scăzute şi că mai degrabă nu ar investi anul acesta în moneda virtuală bitcoin.

„Cotaţiile vor continua să crească pe burse şi am trecut de punctul de cotitură. Cred că va fi un joc cu totul nou. Situaţia se îmbunătăţeşte în toate sectoarele: în cel bancar, în cel al producţiei auto. Şi cred că am lăsat în urmă ce a fost mai rău“, a asigurat Dangote. El este unul dintre cei aproximativ 80 de miliardari care vor participa la discuţiile de la Davos.

Principala temă a ediţiei de anul acesta este creşterea inegalităţii între venituri la nivel mondial, în contextul în care miliardarii încearcă să profite de accelerarea creşterii economice şi de creşterea preţurilor activelor.  Cei mai bogaţi oameni ai planetei s-au îmbogăţit şi mai mult anul trecut, majorându-şi averile cu 524 miliarde dolari, potrivit unui indice al Bloomberg care contabilizează averile a celor mai bogaţi 300 de oameni. Bogdan Cojocaru
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.01.2014