AdePlast ia 7 mil. euro de la stat pentru o fabrică de 20 mil. euro. Cine sunt ceilalţi antreprenori care au luat ajutor de stat

Autor: Andreea Neferu 22.01.2014
Şapte firme cu capital majoritar românesc, printre care Polisano (con­­trolat de Ilie Vonica), Altius Internaţional (Sorin Bonciu) şi AdePlast (Marcel Bărbuţ) au obţi­nut în perioada 2009-2013 ajutoare de stat în valoare de aproape 36 de milioane de euro, arată o analiză a ZF pe baza unui document publicat pe site-ul guvernului.
 
Una dintre firmele care au obţinut ajutor de stat în luna de­cembrie a anului trecut este pro­ducătorul de materiale de cons­trucţii AdePlast, controlat de omul de afaceri Marcel Bărbuţ. Com­pa­nia, cu afaceri de 56 mil. euro anul trecut, a obţinut un ajutor de stat de 7,3 mil. euro, solicitat pen­tru cons­trucţia unei fabrici de vată bazaltică la Ploieşti, potrivit unor documente publicate de guvern. „(Primirea ajutorului de stat – n.red.) a fost ceva neaşteptat. Am fost şocat, nu mă aşteptam să îl luăm. Am mai încercat o dată, am primit un răspuns negativ, acum am revenit şi am mai cerut o dată. E o chestiune foarte complicată, au reguli foarte stricte (pentru acor­darea ajutorului de stat – n.red.) şi poate acesta este şi unul dintre mo­tivele pentru care majoritatea soli­citanţilor sunt com­panii străine“, a spus Bărbuţ.
 
Marcel Bărbuţ este unul dintre puţinii antreprenori români care au solicitat ajutor de stat.
 
Spre exemplu, producătorul auto Dacia, parte a grupului francez Renault, a primit ajutor de stat pentru fabrica de la Mioveni. De ase­menea, producătorul de electro­casnice Arctic, parte a grupului turc Arcelik, a primit ajutor  de la statul român pentru finanţarea unei noi linii de producţie la fabrica din Găeşti.
 
Din anii ’90 până în anii 2000, România a fost campioană la ajutoarele de stat. Însă, după aderarea la Uniunea Europeană, România a fost nevoită  să renunţe la formele de ajutor de stat care distorsionau concurenţa.
 
În contextul crizei financiare mondiale, multe ţări au încercat să găsească soluţii pentru sprijinirea investiţiilor şi a economiilor. În Statele Unite au existat transferuri de fonduri masive pentru susţinerea sectorului financiar şi a celui auto cu scopul de a salva anumite entităţi de la faliment. La nivel internaţional s-a intensificat competiţia pentru atragerea investiţiilor străine, iar ajutoarele de stat sunt o formă de a atrage capital extern.
 
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.01.2014