Biografii comentate (XLVII). Philip Taylor, omul de la care am învăţat istoria propagandei/ de Călin Hentea

Autor: Calin Hentea 23.01.2014

Repere biografice. Deşi iniţial avusese în vedere o carieră de portar de fotbal, un accident la genunchi l-a împins pe Philip Taylor spre lecturi istorice, ajungând ca după obţinerea licenţei (1975) şi doctoratului (1978) în istorie să-şi desfăşoare întreaga carieră academică la Universitatea din Leeds în Marea Britanie. În 1988 a devenit membru al Societăţii Regale de Istorie, iar în 2002 al Consiliului de Diplomaţie Publică din Washington (Public Diplomacy Council). Îmbinând pasiunea sa pentru istorie cu cea pentru comunicare publică internaţională, profesorul Philip Taylor a fost primul specialist britanic în domeniul comunicării internaţionale, fiind interesat de propagandă, diplomaţie publică, operaţii psihologice (PSYOPS) sau informaţionale (INFO-OPS), management al evenimentelor, comunicarea strategică. Ca urmare, începând din 1990, personalitatea şi activitatea sa academică s-a identificat din ce în ce mai mult cu cea a Institutului de Studii ale Comunicării (Institute of Communications Studies) al Universităţii din Leeds, al cărui director adjunct şi apoi director plin a fost între 1998 şi 2002. 

După atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 şi invazia Afganistanului în octombrie 2001, profesorul Taylor a fost frecvent solicitat de către militarii americani şi britanici pentru a susţine prezenţări şi conferinţe pe teme de PSYOPS, INFO-OPS, diplomaţie publică, comunicare strategică şi culurală în cadrul cursurilor militare de specialitate (Şcoala NATO-SHAPE de la Oberammergau, Germania, sau Colegiile de apărare din Copenhaga, Oslo, Helsinki) sau a reuniunilor Comandamentului Aliat - SHAPE de la Mons, Belgia, precum şi grupurilor periodice de lucru NATO-PSYOPS, devenind unul din cei mai apreciaţi şi familiari membri ai exclusivistei comunităţi de specialişti PSYOPS ai Alianţei Nord-Atlantice. Foarte sociabil şi deschis la dialog cu studenţii şi colegii de breaslă, profesorul Taylor a susţinut cursuri de specialitate la principalele instituţii academice militare britanice precum Şcoala de Informaţii Militare şi Apărare (Defence Intelligence and Security School - DISS) din Chicksands, la Universitatea de apărare din Cranfield, la Colegiul Regal de Studii de Apărare din Londra, precum şi la Universitatea militară britanică Sandhurst şi la Colegiul de Comandă din Shrivenham. Carisma sa a fost evidentă şi în cadrul intervenţiilor sale la emisiunile BBC Newsnight şi Timewatch, ale Channel 4 News, Sky News, BBC Radio.

 

Contribuţii. Lucrările profesorului Taylor aduc istoria în actualitate, pun în evidenţă rolul comunicării în derularea evenimentelor internaţionale şi explică într-un mod direct şi fără preţiozităţi academice inutile noile realităţi mediatice în care se desfăşoară războaiele şi deciziile politice. Cartea sa apărută în 1981 The Projection of Britain: British Overseas Publicity and Propaganda, 1919-1939, este considerată drept o lucrare de referinţă indispensabilă pentru cunoaşterea propagandei britanice interbelice (cu deosebire a rolului jucat de Foreign Office News Department, de British Council, precum şi de transmisiunile radiofonice în limbi străine ale BBC), iar volumul său din 1988, Britain and Cinema in the Second World War (Macmillan) este apreciat drept una din cele mai rafinate analize ale fenomenului. Profesorul Taylor a contribuit substanţial şi la realizarea unor filme documentare de către British Historical Studies in Film şi InterUniversity History Film Consortium. În 2002, Philip Taylor a fost consultat de procurorii Tribunalului Penal Internaţional de la Haga privind propaganda regimului Miloşevici din timpul războaielor civile din fosta Iugoslavie. Volumul său Munitions of the Mind: War Propaganda from the Ancient World to the Nuclear Age, ce a cunoscut trei ediţii în 1990, 1995, 2003 reprezintă una din cele mai remarcabile şi cuprinzătoare istorii ale propagandei. Prin studiul său de pionierat din 1992 War and the Media: Propaganda and Persuasion in the Gulf War, profesorul Taylor a deschis calea analizelor noilor implicaţii ale PSYOPS şi mass-media în desfăşurarea conflictelor militare contemporane. Nu mai puţin relevante pentru înţelegerea rolului comunicării publice internaţionale în domeniul politicii şi diplomaţiei contemporane sunt lucrările Global Communications, International Affairs and the Media since 1945 (Routledge, 1997), şi  Routledge Handbook of Public Diplomacy (în colaborare cu Nancy Snow).

 

Evaluări. Profesorul Stephen Badsey îşi aminteşte cum în timpul unei vizite la un cimitir militar din timpul Primului Război Mondial, prietenul său Philip Taylor s-a tulburat în faţa şirurilor nesfârşite de morminte şi a spus: „Iată de ce este atât de important PSYOPS-ul pentru noi astăzi”. Regretatul profesor britanic era convins că învăţându-i pe militari cum să comunice în timp de război de o parte şi de alta a frontului, putea fi redus considerabil numărul de victime, PSYOPS-ul, la fel ca şi propaganda, fiind tocmai acea „armă care nu ucide”. Contribuţiile profesorului Philip Taylor la studiul propagandei şi înţelegerea noilor forme de manifestare ale acesteia în lumea contemporană sunt esenţiale pentru orice demers academic legat de acest subiect.

O mare parte din informaţiile şi datele prezentate în Enciclopedia internaţională a propagandei pe care o pregătesc pentru tipar provin din lucrările de referinţă ale profesorului Taylor, tot aşa cum orizontul de înţelegere şi cuprindere al unui mare număr de ofiţeri şi funcţionari NATO în domeniul comunicării publice internaţionale se datorează conferinţelor şi cursurilor sale. L-am cunoscut pe profesorul Taylor la Conferinţa NATO-PSYOPS desfăşurată la Paris în aprilie 2004 şi am rămas impresionat de comportamentul său firesc, direct, fără nici un fel de morgă academică. Se simţea în largul său în mediul militar internaţional, căruia era bucuros să îi împărtăşescă opiniile şi gândurile sale. Am fost unul dintre beneficiarii generozităţii şi lipsei sale de prejudecăţi atunci când mi-a girat prima mea carte apărută în SUA la Scarecrow Press, în 2006, Balkan Propaganda Wars, semnând prefaţa acesteia.

 

Philip Taylor - născut în 1954, Merseyside, Marea Britanie – decedat la 6 decembrie 2010, Leeds, Marea Britanie, istoric al propagandei, promotor al operaţiilor psihologice