Ponta nu a reuşit să încheie definitiv afacerea Rompetrol. Consiliul Concurenţei a obligat Guvernul să scoată la "vânzare competitivă" acţiunile negociate cu kazahii

Autor: Gandul Gandul 28.01.2014

Afacerea prin care Guvernul renunţă la datoria de 690 de milioane de dolari a grupului kazah Rompetrol, în schimbul vânzării către oficialii din Kazahstan a unui pachet de acţiuni la rafinăria Petromidia cu 200 de milioane cu păstrarea a 18%, nu este încă tranşată, cu toate că premierul Victor Ponta şi-a pus, săptămâna trecută, la presiunea Curţii Constituţionale, semnătura pe hotărârea care adoptă înţelegerea cu kazahii.

Înainte de parafarea Hotărârii de Guvern, Consiliul Concurenţei a cerut ca în text se precizeze explicit că vânzarea celor 26,6% promise kazahilor se va face de fapt printr-o procedură deschisă, de vânzare competitivă. „Consiliul Concurenţei a vrut să fie explicit precizat că va fi o vânzare competitivă”, a explicat pentru gândul Gabriel Dumitraşcu, directorul Direcţiei de Privatizare din Departamentul pentru Energie şi negociatorul-şef al părţii române.

Insistenţa pentru o vânzare la care să se poată înscrie mai mulţi competitori este confirmată de preşedintele Consiliului Concurenţei. „Am avut un schimb de mesaje cu Ministerul Economiei. Ei ne-au spus că vor să vândă acţiunile care i-au mai rămas statului, noi le-am spus că trebuie să o facă printr-o procedură competitivă”, spune Bogdan Chiriţoiu, rezervat însă în privinţa evaluării câştigului statului din primisiunea înfiinţării unui Fond de investiţii făcută, în compensaţie, de kazahi.

Citiţi mai multe detalii pe www.gandul.info