Obama o ia înaintea Congresului şi majorează salariul minim pe economie în SUA. "Am un stilou şi un telefon. Anul acesta vom acţiona"

Autor: Radu Racu 28.01.2014
Preşedintele Brack Obama va anunţa marţi seara, în discursul anual în faţa naţiunii, majorarea salariului minim la 10,10 dolari pe oră pentru angajaţii care lucrează pentru insttituţiile federale, o decizie care subliniază rolul mai activ pe care liderul de la Casa Albă a promis că-l va avea în 2014, scrie Bloomberg.
 
"Am un stilou şi am un telefon. Nu o să mai stăm să aşteptăm Congresul. Anul acesta vom acţiona", a declarat Obama într-o întâlnire cu membrii săi de cabinet pe data de 14 ianuarie.
 
Obama va emite un ordin prezidenţial pentru majorarea remuneraţiei minime pentru totţi angajaţii din sistemul federal american, inclusiv personal de întreţinere, dar va intensifica totodată şi îndemnul la adresa Congresului pentru majorarea salariului minim pe economie pentru toţi angajaţii din SUA.
 
"Niciun om care lucrează cu normă întreagă nu ar trebui să trăiască în sărăcie. Credem că 10,10 dolari pe oră le va permite un trai decent", a declarat  Denis McDonough, directorul staffului prezidenţial, într-un interviu pentru CBS.
 
 
Legislativul american a ignorat în 2013 un apel al preşedintului Obama de majorare a salariului minim de la nivelul actual de 7,25 de dolari pe oră.
 
Preşedintele american de va folosi de un prerogativ în acest sens pe care Casa Albă o deţine în privinţa angajaţilor din sistemul federal.