Investitorii au luat o pauză de la corecţiile externe

Autor: Stefan Musgociu 28.01.2014

Bursa a stagnat în şedinţa de marţi după trei sesiuni consecutive pe minus. Cei mai mulţi investitori au trecut ieri pe poziţii de aşteptare, iar acţiunile celor cinci SIF-uri au consemnat creşteri de până la 1,22%, după corecţiile de 3,43 - 5,6% din zilele anterioare.

Piaţa locală a revenit uşor pe verde la debutul şedinţei de marţi, urmând linia burselor externe, după ce în ultimele trei şedinţe indicele general al BVB, BET-C, a scăzut cumulat cu 1,56%. Presiunea corecţiilor de pe pie­ţe­le externe a fost mai vizibilă începând de vineri pe acţiunile SIF-urilor, care au co­borât cu 0,97% - 2,97%.

În primele 30 de minute de tran­zac­ţionare de luni aceste titluri au con­tinuat să înregistreze scăderi importante, între 2,93% şi 6,62%, însă apoi au revenit uşor spre ni­velurile de vineri, pen­tru ca la închidere pre­ţurile să fie cu 1,04% - 2,05% sub cele de vineri. Astfel, în ultimele trei şedinţe titlurile celor cinci SIF-uri au consemnat scăderi cuprinse între 3,43% şi 5,62%.

La închiderea şedinţei de marţi, acţiunile celor cinci SIF-uri înregistrau creşteri cuprinse între 0,23% şi 1,22%. Cea mai lentă revenire a fost con­semnată de acţiunile SIF Transilvania, în timp ce titlurile SIF Muntenia au înre­gistrat cea mai vizibilă creştere.

Indicele BET-FI a avansat cu 0,45% după ce în precedentele trei şedinţe a coborât cu 2,47%. Indicele include şi acţiunile Fondului Pro­prietatea (FP), care în ultimele trei sesiuni au avansat cu 0,3%, spre deosebire de traiectoria titlurilor SIF-urilor. Titlurile FP au încheiat şedinţa de marţi în scădere cu 0,24%, la 0,8155 lei.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu doar 0,11%, iar indicele BET-NG, al titlurilor com­paniilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,14% peste nivelul de luni. În precedentele trei şedinţe, BET a coborât cu 1,44%, iar BET-NG a scăzut cu 2,12%.

Lichiditatea pieţei a fost salvată totuşi de acţiunile Fondului Proprie­tatea (26,9 milioane lei, din care patru deal-uri de 21,3 milioane lei) şi Romgaz (9,1 milioane lei, inclusiv trei deal-uri de 3,9 milioane lei). Cele două acţiuni au asigurat aproape 80% din rulajul pieţei, de 45,9 milioane lei (10,1 milioane euro). Suma este cu 38% peste cea de luni, de 33,3 milioane lei (7,3 milioane euro).

Titlurile Romgaz au scăzut cu 0,24%, la 33,6 lei, pe piaţa principală.

„Deal-urile cu acţiunile Romgaz, Fondul Proprietatea şi OMV Petrom par a fi schimburi de pachete între fonduri administrate de către aceeaşi societate de administrare. În cazul Fondului Proprietatea, nu cred că are legătură cu AGA, ci deal-urile par mai degrabă tranzacţii obişnuite ale unor fonduri“, a spus directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest Marcel Murgoci.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în creştere cu cel mult 1,2%, linia fiind urmată şi de majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu până la 0,7%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.01.2014