Enterprise Investors obţine 332 mil. euro din exit-uri anul trecut, nivel record pentru fondul de investiţii

Autor: Ioana David 28.01.2014

Fondul polonez de investiţii Enterprise Investors (EI), specializat pe Europa Centrală şi de Est, unde este unul dintre cei mai vechi jucători, a realizat venituri brute totale de 332 mil. euro din exit-urile realizate în 2013, cele mai mari venituri din istoria companiei dintr-un singur an.

EI a realizat şapte exit-uri, printre aces­tea numărându-se vânzarea companiei de electrocasnice Zelmer, a firmei de colectare de creanţe Kruk, a retailerului slovac de electrocasnice Nay, dar şi a firmei româneşti Siveco. În cazul Siveco, Enterprise Investors a bătut palma cu echipa de management a companiei care a preluat integral pachetul de 32,5% din acţiunile firmei deţinut de EI cât şi de Intel Capital. Tranzacţia a fost eva­luată de ZF la cel puţin 11 mil. euro. „Anul trecut, Enterprise Investors (…) a finalizat trei investiţii şi şapte exit-uri care au condus la returnarea în totalitate a fon­durilor către investitorii în PEF IV, ultimul fond strâns de EI înainte ca Polonia să adere la UE“, au spus repre­zentanţii EI.

Noile investiţii ale EI au fost orientate către domenii precum piaţa paleţilor din lemn (EP Serwis), reciclarea metalelor ne­feroase şi a deşeurilor electrice (Elemental Holding) şi construirea caselor prefabricate din lemn (Danwood). Fondul a mai realizat investiţii suplimentare în sectorul medical, costul total al acestor achiziţii ridicându-se la 47 mil. euro. Pe piaţa locală, fondul polonez de investiţii are în portofoliu companii precum Macon (din industria materialelor de construcţii), Profi (lanţ de super­mar­keturi), iar pentru anul acesta Cristian Nacu, partener al EI, anunţa că doreşte să facă cel puţin o nouă achiziţie. Şi alte fonduri de investiţii (ca de exemplu Oresa Ventures) au anunţat că au în vedere să realizeze noi preluări în 2014 în România.

„2013 marchează şi închiderea celui mai recent fond al Enterprise Investors, Polish Enterprise Fund VII, în valoare de 314 mil. euro. Acest fond continuă strategia EI de a finanţa achiziţii şi creşteri de capital pentru companii de dimensiuni medii în industrii diverse, cu precădere în Polonia.“
 

Investiţiile realizate de Enterprise Investors anul trecut

Exit-urile realizate de Enterprise Investors

Sursa: Enterprise Investors

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.01.2014