Comisioanele la carduri, o povară de 100 mil. € pentru comercianţi

Autori: Ciprian Botea , Cristina Roşca 29.01.2014

Comercianţii – care plătesc anual aproximativ 80-100 mil. euro către bănci pentru acceptarea la plată a cardurilor, potrivit unor calcule ale ZF – afirmă că iniţiativa guvernului de a limita plăţile cu numerar este insuficientă dacă nu este însoţită de reglementări mai stricte privind comisioanele bancare, care sunt printre cele mai mari din Europa.

Dan Şucu, preşe­dintele Mobexpert şi al Asociaţiei Marilor Re­ţe­le Comerciale din Ro­mânia, scrie într-o opi­nie publicată în edi­ţia de ieri a Ziarului Financiar că dacă retailerii ar fi fost consultaţi de guvern, opinia lor ar fi fost că „intenţia rămâne absolut incompletă în contextul în care acelaşi guvern nu negociază şi cu Cartelul Bancar costuri mai mici decât cele existente pentru decontările de carduri“. El spune că un retailer are un cost cu numerarul de 1 la mie, în timp ce în cazul decontării tranzacţiilor cu carduri costul este de cel puţin zece ori mai mare.

Guvernul intenţionează să limiteze la 2.000 de lei pe zi plăţile în numerar care pot fi efectuate de către firme şi să introducă un plafon de 10.000 de lei pentru plăţile între persoanele fizice.