Cum evoluează cursul de schimb în prima parte a zilei de joi

Autor: Monica Juganaru 30.01.2014

Moneda naţională s-a apreciat la începutul sesiunii interbancare de joi, în contrast cu evoluţia valutelor din regiune, iar cotaţiile au coborât sub 4,51 lei/euro, unii dealeri suspectând vânzări indirecte realizate de banca centrală.



În debut, euro a fost cotat la 4,5250 lei/euro, aproape de nivelul de miercuri seară.

Ulterior, cursul a început să scadă, astfel că în jurul orei 10:30 operaţiunile se perfectau la 4,5070 - 4,5120 lei/euro.

Dealerii suspectează vânzări indirecte de valută, acest lucru având un efect vizibil şi asupra dobânzilor pe termen scurt, care au început să crească.

Investitorii au continuat să vândă monedele emergente, punând presiune asupra dobânzilor. Băncile centrale din Turcia şi Africa de Sud, două dintre economiile emergente mari, au încercat fără succes să reducă presiunea asupra propriilor monede prin creşteri surprinzătoare ale dobânzilor, însă impactul redus al deciziilor de politică monetară a generat un val de vânzare pe pieţele globale.

Banca Naţională a României a publicat miercuri un curs de referinţă de 4,5188 lei/euro, cu 1,29 bani mai jos faţă de marţi. În sesiunea anterioară, cursul a fost de 4,5317 lei/euro.

Leul s-a apreciat şi în raport cu dolarul american, iar rata de schimb a scăzut cu 1,78 bani, de la 3,3226 lei/dolar la 3,3048 lei/dolar.

În acelaşi timp, rata de referinţă leu/franc elveţian s-a plasat la 3,6846 unităţi. În sesiunea precedentă a fost de 3,6924 unităţi.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate joi dimineaţă de băncile comerciale pentru depozitele atrase şi plasate în lei pe termen de o zi au urcat la 2,5-3% pe an, de la 0,92 - 1,42% pe an miercuri dimineaţă.

Dobânzile sunt în continuare sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată în prezent la 3,75% pe an, minim istoric.