De câtă apă este nevoie pentru a produce o felie de pizza, un ou, o franzelă sau o ciocolată

Autor: Ştefan Stan 02.02.2014

Peste 70% din consumul de apă la nivel mondial merge spre producţia agricolă, iar cererea pentru apă potabilă creşte cu o rată de o mie de miliarde de litri pe an, scrie Quartz.

Tot ce mâncăm este “inundat cu apă virtuală”, sau apă folosită indirect pentru a produce mâncare. Fundaţia GRACE Communication, o organizaţie care promovează soluţii regenerabile pentru apă şi energie, doreşte să ridice gradul de conştientizare al opiniei publice despre apa. GRACE a lansat un raport care include cantitatea medie de apă din cele mai uzuale alimente .

►O felie de pizza – 160 de litri de apă. Separat, aceasta înseamnă 60 de litri pentru făină, 80 de litri pentru caşcaval şi în jur de 11 litri pentru sos.

►Un ou – 200 de litri de apă. Găinile necesită cereale care au nevoie de foarte multă apă, precum şi apă de băut şi pentru irigare.

►O franzelă – 1.100 de litri de apă, întrucât grâul „soarbe“ multă apă.

►O tabletă de ciocolată – 1.200 de litri de apă. Un kg de ciocolată conţine aproape 3 tone de apă reziduală.