Sobolewski: Vreau ca BVB să ajungă unul dintre starurile Europei

Autor: Roxana Pricop 30.01.2014

Obiectivul lui Ludwik Sobolewski, director executiv al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), este ca peste cinci ani bursa de la Bucureşti să ajungă unul dintre cele mai importante centre financiare din Europa de Sud-Est, care să fie accesat de investitorii internaţionali.

„Vreau ca Bursa de Valori Bucureşti şi România să fie unul dintre starurile Europei şi unul dintre centrele financiare cu rază de acţiune internaţională, situat în Europa de Sud-Est dar cu prezenţă globală. Acum este un vis, dar sper ca de fiecare dată când vom deschide un nou an bursier la Bucureşti să fim tot mai aproape de acest obiectiv“, a spus executivul Bursei de Valori Bucureşti.

Luni, 3 februarie, în cadrul unui dineu la care vor participa cele mai importante oficialităţi ale pieţei de capital, investitori, administratori de fonduri mutuale şi pensii private, Bursa va inaugura anul bursier 2014 şi va premia personalitatea anului pe piaţa de capital. Este pentru prima dată când Bursa organizează un eveniment consacrat deschiderii anului bur­sier. Bursa de la Var­şovia, pe care Lud­wik Sobolewski a condus-o înainte de a prelua cârma bursei locale, are un astfel de eveniment în fiecare an.

„A venit timpul să con­solidăm un senti­ment al identităţii comunităţii de pe piaţa de capital în România şi să adăugăm încă un ingredient, mic dar plin de înţeles, la vizi­bili­tatea interna­ţională a Bursei de Valori B­u­cureşti. Este un eve­niment prin care vom reflecta la trecutul recent dar mai ales ne vom concentra la ceea ce ne aşteaptă de acum înainte, iar provocările sunt enorme“, a spus Sobolewski.

Anul trecut a fost printre cei mai buni pentru Bursa de Valori Bucureşti. În 2013 au avut loc ofertele de jumătate de miliard de euro ale perlelor energetice Nuclearelectrica şi Romgaz. Oferta derulată de Romgaz a fost cea mai mare din istoria bursei, reuşind să atragă de la investitori 390 milioane de euro.

De asemenea, valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a crescut cu aproape 50%, iar indicele BET, principala referinţă a bursei, s-a apreciat cu 26,1%. Piaţa de obligaţiuni corporative listate la bursă a renăscut în 2013 cu emisiuni record de un miliard de lei făcute de două bănci şi o companie de utilităţi care au atras un interes ridicat din partea investitorilor. Finanţarea prin obligaţiuni ar putea creşte în popularitate în anii următori mai ales că fondurile de obligaţiuni, care au active miliarde de lei, se plâng că nu au suficientă ofertă.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.01.2014